Mobilitat i transport
Pla de mobilitat dels Vallesos (PEMV)
El febrer de 2021 el Govern de la Generalitat ha aprovat definitivament Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV) i el seu estudi ambiental estratègic, un cop completat el procés d’informació pública i tramitació ambiental. Aquest Pla proposa una setantena d’actuacions encaminades a una mobilitat més sostenible, eficient i segura, amb la promoció del transport públic i dels modes no motoritzats com a peces cabdals.
El Pla Específic de Mobilitat del Vallès és fruit d’un treball en què han participat, a més de la Generalitat, administracions locals i comarcals, ens territorials i socials i també la ciutadania. Les actuacions proposades tenen com a objectiu afavorir la qualitat, connectivitat i equilibri territorial del sistema, augmentar l’ús del transport públic, reduir la congestió viària i incorporar les noves tecnologies en la gestió.
Podeu consultar l’informe de seguiment 2022 del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya i el visor de seguiment:
També podeu accedir al document del PEMV aprovat el 2021.
Mobilitat Sostenbible
En desenvolupament del Pla d’acció supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire del Vallès Occidental s’impulsen accions en matèria de mobilitat destinades a reduir el trànsit i les emissions de vehicles, millorar la mobilitat en transport públic, fomentar la mobilitat activa, i millora de l’accés als polígons i altres centres generadors de mobilitat i promoció dels plans de mobilitat.
El Consell Comarcal compta amb dos punts de càrrega per a vehicles elèctrics al seu recinte. Aquesta nova instal·lació està a disposició del personal de la institució i de les visites que es desplacin a la seu comarcal. L’ens comarcal també compta amb tres vehicles de tecnologia híbrida per a ús del personal en els seus desplaçaments de treball per la comarca i per a tasques de la institució.
Pla zonal de carreteres
El Pla zonal de carreteres té com a objecte racionalitzar, actualitzar i ordenar la xarxa local de carreteres, identificant aquells camins municipals que estan funcionant com a tals i aquelles carreteres locals que han perdut aquesta funció. S’elabora des de la Diputació de Barcelona i des del Consell es participa en tot el procés de definició dels camins a ser objecte d’aquestes actuacions, de la mà dels ajuntaments. El Pla zonal té una vigència de quinze anys, revisable cada cinc anys per adaptar-lo a l’evolució del territori.
L’objectiu principal del Pla és garantir i millorar les condicions d’accessibilitat al territori per a totes les persones, especialment per a les que viuen en aquells municipis més petits que no disposen de connexions adequades amb la xarxa de carreteres.
La primera fase d’actuacions en camins aprovada el 2021 inclou actuacions a tres camins de la comarca: el camí de l’Obac, a Vacarisses, el camí de Rellinars a Can Gonteres, a Terrassa, i la carretera del cementiri de
Manteniment de la cartografia comarcal
El Consell Comarcal realitza l’actualització del Mapa topogràfic de Catalunya en
col·laboració amb administracions i institucions públiques, així com també participa en l’elaboració de cartografia comarcal i base de dades en col·laboració i coordinació amb d’altres entitats i administracions.
Podeu accedir als mapes de l’Institut Cartogràfic de Catalunya en aquest enllaç.