L’Anuari és una de les iniciatives promogudes pel Consell Comarcal del Vallès Occidental qui ha participat en la seva elaboració.
En el primer capítol, a càrrec de l’Observatori del Vallès Occidental i de l’Observatori- Centre d’Estudis del Vallès Oriental, es posa en relleu la rellevància del model de l’economia social i solidària als Vallesos a partir de l’anàlisi de l’evolució, implantació territorial i característiques de les organitzacions de l’Economia Social i Solidaria (ESS). D’aquesta manera, s’hi destaca que a l’àmbit del Vallès s’ubiquen 1.793 organitzacions de l’ESS, el que representa el 20% del total d’entitats de l’ESS a Catalunya, amb una presència destacable de societats laborals (1.061) i cooperatives (681). El capítol també presenta el Visor del CREIS, una eina pionera de mesura i mapatge de l’economia social i solidària a Catalunya que espera consolidar-se com a referent informatiu de l’ESS en els propers anys.
El segon capítol, elaborat per personal tècnic del Consell Comarcal del Vallès Oriental, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i el Consell Comarcal del Vallès Occidental, ens endinsa en els reptes de l’economia social, solidària, verda i circular a partir de l’experiència de dues organitzacions singulars: l’Institut d’Ecoedició de Catalunya i la Masia Can Vila.
El capítol proposa una reflexió inicial sobre els desafiaments de l’emergència climàtica i la necessitat d’una transició ecosocial vers models econòmics alternatius, com l’economia social i solidària, verda o circular. També s’hi presenten, en format d’entrevista, les bones pràctiques d’aquestes dues organitzacions de l’ESS orientades a la promoció de l’economia circular a les indústries de l’ecoedició de llibres i l’agricultura ecològica, dos sectors en els que l’economia social està jugant un important paper per a la transformació. Els promotors d’aquestes iniciatives assenyalen, entre d’altres, quins han estat els reptes que han sorgit en el procés d’implementació de l’economia circular a les seves organitzacions compartint experiències i aprenentatge i proporcionant informació valuosa que pot servir de referència per a altres sectors. La minimització de l’impacte ambiental, el paper actiu com a gestors de canvi i la implicació més enllà de les pròpies organitzacions, afavorint sinergies i compartint coneixement i bones pràctiques, són aspectes clau per avançar conjuntament com a societat vers l’economia circular.