La consellera de l’Àrea de Drets Socials del Consell Comarcal, Míriam Casaramona, ha explicat que “les persones grans han estat un del col·lectius més afectats durant la crisi generada per la COVID-19, per tant, ara més que mai, hem de treballar per a poder garantir un envelliment de qualitat i amb dignitat. A la comarca, el 28’5% de la població més gran de 75 anys viu sola -21.000 persones- i 6.180 viuen en residències. Hem de poder generar projectes i actuacions per a garantir la qualitat de vida d’aquest col·lectiu”. Per això, ha afegit “amb la voluntat de treballar amb i per les persones grans, des del Consell Comarcal ens comprometem a impulsar un òrgan de participació de la Gent Gran com espai de participació i debat que ens ajudarà a donar un impuls a les polítiques de Gent Gran Activa al Vallès Occidental”.
Acte post congressual
El Vallès Occidental va comptar amb la participació d’una delegació de persones grans al Congrés Nacional de la Gent Gran que va tenir lloc el 25 d’octubre del 2019 al Món Sant Benet. Avui s’han presentat els acords, les conclusions i el Manifests del 8è congrés, en una trobada que s’havia posposat per la situació de pandèmia. A l’acte, que s’ha celebrat en format virtual, hi ha assistit el responsable de l’Oficina de Gent Gran Activa de la Generalitat, David Agustí, representants de la Comissió Executiva del Consell de la Gent Gran de Catalunya, Enric Esquer i Ramon Pla i més d’una vintena de delegats i delegades que van assistir al Congrés de la Gent Gran, així com representats polítics i tècnics dels ajuntament de la comarca.
Envelliment amb dignitat, un projecte Next Generation
Un dels projectes que el Consell Comarcal treballa per a la convocatòria de Fons Next Generation EU és el projecte “Envelliment en dignitat” que vol implementar un sistema de monitorització en els habitatges de les persones majors de 80 anys per tal de preservar la seva independència, autonomia i qualitat de vida, retardant al màxim la seva arribada a centres d’atenció permanent.
El projecte vol combatre la soledat i la desatenció de les persones grans i augmentar el nombre de persones de més de 80 anys que volen residir a casa seva amb qualitat de vida garantida. També vol optimitzar recursos destinats a la dependència. Per tot plegat s’està estudiant la possibilitat d’instal·lar als habitatges equips i sensors per donar suport a persones grans que viuen soles i connectar-ho a un centre operatiu de suport. El projecte s’està començant a desenvolupar per tal de concretar el tipus de tecnologia necessària i com es podria aplicar a la comarca.