La figura de l’agent cívic s’ha anat consolidant des de la pandèmia de la COVID-19 i ha anat adquirint una especial rellevància per a millorar la convivència de la ciutadania i facilitar el seu accés als recursos municipals. Entre les funcions que desenvolupen es troben: detectar incidències o mobiliari urbà en mal estat; proporcionar informació a la ciutadania sobre la correcta separació dels residus; informar, sensibilitzar i promoure actituds cíviques en relació amb la tinença responsable dels animals de companyia o informar de les mesures a dur a terme per un ús correcte de l’aigua a la situació actual de sequera. També donen suport en es esdeveniments públics d’abast municipal o comarcal, entre d’altres.
En aquesta ocasió el programa Treball i formació es destina a diferents col·lectius: majors de 52 anys; persones en risc de caure en situació d’atur de llarga durada, persones no perceptores de prestació per desocupació i dones en situació d’atur inscrites com a demandants d’ocupació no ocupades i persones del col·lectiu Trans, que no s’identifiquen amb el gènere que li va ser assignat en néixer segons les seves característiques biològiques. Els contractes tenen una durada d’un any i incorporen també 60 hores de formació.
Aquesta actuació està impulsada i subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació deCatalunya (SOC) amb fons rebuts del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE)