La jornada ha comptat amb la participació del president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, la xef Ada Parellada, el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Godia; la catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la UB i Directora de l’Institut d’Investigació en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA-UB), Rosa M. Lamuela-Raventós; la catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la UB i Directora del Campus de l’Alimentació de Torribera de la UB a Santa Coloma de Gramenet, M. Carmen Vidal i Elisabet Llorens, tècnica de la Unitat d’Hoteleria de l’Hospital Germans Trias i Pujol.
Durant la jornada s’han pogut compartir experiències i posar en comú les sinergies que es poden establir des del món local amb les entitats i empreses del territori per poder evitar el malbaratament alimentari.
A Catalunya, des de març de 2020, la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris proposa reduir aquest fenomen d’un 50% l’any 2030. Això implica repensar la cadena de producció alimentària i activar mesures per evitar els excedents o distribuir-los, si són inevitables. Institucions del món municipal, com el Consell Comarcal de Vallès Occidental, han pres lideratge en aquest àmbit i impulsen programes i campanyes com “Recooperem”, o “Mercat Circular”, que promouen una nova sensibilitat de la ciutadania i el comerç local sobre la qüestió.
El president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha assegurat que “experiències locals i comarcals estan sent pioneres en la posada en marxa d’iniciatives socials i ambientals entorn l’aprofitament alimentari. El Vallès Occidental treballa en aquest àmbit des del curs escolar 2015-2016, quan es va iniciar el projecte Recooperem a les escoles, una iniciativa de prevenció del malbaratament alimentari i de reducció de residus, amb l’objectiu de donar una oportunitat als aliments, especialment a tots aquells aliments cuinats que són saludables i que són de qualitat”.
Des del govern català, Joan Godia, s’ha referit a la nova llei d’aprofitament alimentari que ha de comportar un canvi profund en el sector de l’alimentació. Per la seva banda, la xef Ada Parellada ha apostat per recuperar el prestigi de l’aprofitament a la restauració i ha explicat la seva experiència a la cuina i en el sector. Rosa Maria Lamuela-Raventós s’ha centrat en l’àmbit de la recerca i en la investigació que s’està fent en l’àmbit dels residus. Per la seva banda, Maria Carmen Vidal, ha apuntat la colaboració entre la UB i les administracions locals per poder sensibilitzar entorn l’aprofitament alimentari. També ha destacat que es considera fonamental, abans de fer mesures per reduir el malbaratament, conèixer el públic a qui ens dirigim mitjançant tècniques científiques. Una recent enquesta dins la comunitat de la UB, reflexa que el 40% de la població no considera que malbarata. L’equesta també reflexa que la majoria dels enquestats considera que evitar el malbaratament és reaprofitar el menjar sobrant i no pàs, per exemple, fer una bona llista de la compra. Durant la sessió també s’ha conegut el cas de l’Hospital Trias i Pujol, que prota a terme un projecte de reaprofitament. Elisabet Llorenç ha explicat que l’hospital va detectar un sobrant alimentari a l’hospital i es va posar en marxa el projecte.
Ignasi Giménez ha apuntat que “el fet de fer visible la quantitat de menjar que s’estava tirant ha fet possible canviar rutines i habits en empreses, en escoles,…”. També s’ha posat l’alerta sobre l’obesitat, relacionada amb una alimentació poc saludable. M.Carmen Vidal ha relacionat obesitat amb pobresa. També ha apuntat que és necessari un canvi cultural que redueixi la “tendència a acumular” que s’ha donat en alguns moments de la història.
En aquest sentit, Ignasi Giménez ha posat en valor el Mercat Circular, una parada que el Consell Comarcal ha posat en marxa al mercat majorista Mercavallès, on s’aprofita els productes que no són comercialitzables però que són mengívols i que es distribueixen a través d’entitats socials.
El projecte Recooperem
El projecte Recooperem és una iniciativa d’acció social i de cohesió social ja que busca redistribuir i reintroduir nous aliments per a que es consumeixin entre la ciutadania, especialment entre aquelles persones que es troben en situacions de vulnerabilitat social i econòmica. També és una iniciativa que té un impacte positiu de reducció de residus evitant la generació de residus de matèria orgànica sense cap ús si no es recupera. També disminuint el consum energètic. Per tant un impacte en la lluita contra el canvi climàtic.
Aquest projecte va néixer l’any 2014 arran del treball realitzat pels equips d’atenció social bàsica dels municipis de la comarca. Es va constatar un increment important de situacions de pobresa energètica i pobresa alimentària, amb la necessitat de realitzar derivacions als bancs d’aliments locals. La majoria de bancs d’aliments disposa d’aliments secs, però no poden oferir menjar ja cuinat, saludable i de qualitat.
Des dels seus inicis el 2015 fins al dia d’avui, es realitza en 12 municipis de la comarca i compta amb la implicació de més de 46 escoles, 16 empreses de restauració o hostaleria i 12 entitats socials. En tots aquests anys, fins a final de 2021 s’han recuperat i redistribuït més de 52.000 menjars cuinats, arribant a més de 3.000 famílies vulnerables i evitant generar més de 20.000 quilos de residus orgànics i evitant, per tant, la seva petjada climàtica
El projecte es desenvolupa a nivell local creant circuits d’aprofitament i de redistribució gràcies a la participació de molts agents i de la ciutadania. El Consell Comarcal és l’agent que lidera el projecte i coordina la seva implementació i funcionament als diferents municipis. Els ajuntaments també són agents principals ja que s’encarreguen d’organitzar els circuits i de fer un seguiment del projecte des de prop.
A les cuines, seguint un procediment de traçabilitat que s’ha pautat amb el Departament de Salut, es preparen tapers amb el menjar sobrant que no s’ha servit i que s’ha mantingut amb les condicions i temperatures adequades. Aquests tapers s’etiqueten, per garantir la traçabilitat, i es congelen. Posteriorment una entitat social s’encarrega de fer-ne la recollida i distribució.
Nou impuls i innovació del projecte Recooperem per arribar a nous col·lectius
El 2022 serà l’any de l’expansió del Recooperem al Vallès Occidental. Dos municipis, Palau-solità i Plegamans i Castellar del Vallès fan una prova pilot per iniciar aquesta expansió. S’inicia el projecte en empreses privades que tinguin un servei de menjador per a tot el personal, per així implicar un sector que també està interessat en projectes de sostenibilitat i de compromís amb els municipis on es troben aquestes empreses. Així mateix, s’està treballant a la mateixa línia amb hospitals de la comarca.
També es preveu la incorporació de noves entitats socials com a cooperatives, col·lectius activistes, grups joves, etc. Avui ens acompanyen algunes de les entitats que actualment ja formen part del projecte i que de ben segur poden aportar la seva experiència.
D’altra banda, es compta amb una nova aplicació informàtica que permeti consolidar totes les dades del projecte i digitalitzar la informació des de les cuines fins a les entregues. Això permetrà una millora de la tasca diària de les persones que participen al projecte i un major control sobre la traçabilitat dels aliments. I també s’incorpora el transport sostenible, amb bicicletes elèctriques de càrrega, que puguin servir per fer els lliuraments. Aquesta bicicleta que veieu aquí.
Tot plegat ens permetrà arribar a altres col·lectius que ara mateix no participen en el projecte: a gent gran que viu sola, a persones que puguin estar convalescents… Diferents persones que des de Serveis Socials de l’Ajuntament es pugui detectar una necessitat. Aquesta ampliació dels col·lectius beneficiaris permet fer lliuraments a domicili de menjar saludable i de qualitat i un acompanyament que pot ajudar a detectar altres necessitats.