Buscador per paraules clau
24 desembre 2015

Quatre joves de Castellar del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès guanyen el concurs “Piula contra la violència masclista”

Un total de 630 persones han participat en la tercera edició del concurs Piula contra la violència masclista convocat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental amb l'objectiu de sensibilitzar contra la violència masclista al jovent de la comarca. Avui, les persones guanyadores del concurs han rebut els guardons en un acte a la seu de l’ens comarcal amb la presència del president de la Comissió Informativa de Benestar social, Educació i Qualitat de vida, Pol Altayó.

En aquesta edició s’han rebut piulades de 19 dels 23 municipis de la comarca: Badia, Barberà, Castellbisbal, Castellar, Cerdanyola, Matadepera, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat, Sant Quirze, Sant Llorenç Savall, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Terrassa i Viladecavalls.

 Pol Altayó ha destacat que “aquest any, el concurs Piula ha comptat amb una elevada participació, superant amb escreix la de l’any passat quan es van realitzar 150 piulades”. També ha explicat que “el concurs és el colofó a un seguit d’activitats i tallers que des del Consell Comarcal realitzem als instituts de la comarca per tal de poder incidir en la conscienciació del jovent i poder trencar prejudicis i estereotipis per tal de tenir una societat més justa i igualitària”.

 Per la pregunta d’enguany, “Què fas tu per no ser sexista?”, les frases guanyadores han estat:

 En la categoria júnior (14-17 anys):

1)      Qui és sexista, només es basa en prejudicis sense fonaments i jo, prefereixo fonamentar els meus principis.

Júlia Rodríguez, 15 anys. Cerdanyola del Vallès.

2)      Li ensenyo el catàleg de joguines a la meva cosina petita fent un somriure a les joguines de nois i noies. 

Carolina Rodríguez Carmona, 15 anys. Castellar del Vallès. 

I en la categoria sènior (18-30 anys), les piulades guanyadores són:

1)      Com a vegades l’ordre dels factors sí que altera el producte, jo penso Mireia Heras Sandín, 24 anys. Castellbisbal.

2)      Intentar que els prejudicis no distorsionin el què veig.

Alba Lafarga Magro, 21 anys. Sant Cugat del Vallès.

En aquesta edició també s’ha incorporat un premi de 300 euros en material escolar per la participació dels centres educatius. Aquest ha recaigut a l’Institut de Polinyà, essent el centre que té un major número de frases presentades i amb una mitjana de puntuació més alta.

La 3a edició de la Campanya «Piula contra la violència masclista» va ser engegada pel Consell Comarcal a l’octubre, amb l’objectiu de sensibilitzar contra la violència masclista al jovent de la comarca, promoure el diàleg participatiu, fer visible la importància de les relacions igualitàries, així com fer difusió de les activitats que es realitzen al Vallès Occidental entorn el 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència Masclista, i dels recursos existents com ara el telèfon 24h de l’Institut Català de les Dones: 900.900.120.

La Campanya ha tingut tres línies principals d’actuació: l’Acció Piula, la realització de tallers a instituts, i el 3er concurs de piulades per una vida lliure de violència que, enguany, incloïa el treball de sensibilització a través de les xarxes socials.

Acció Piula

L’Acció Piula ha consistit en facilitar, als centres educatius, murals de la campanya de grans dimensions (A0) per penjar les frases de suport a la lluita contra la violència masclista. D’aquesta manera, les frases entrades al concurs es podien compartir entre tota la comunitat educativa dels centres i treballar a l’aula aquestes qüestions.

Tallers als instituts

Els tallers han tingut una molt bona acollida per part dels centres. En total s’han fet 43 tallers, gairebé el doble que l’any passat, a 10 instituts i 1 punt d’informació juvenil de 11 municipis de la comarca (Badia, Castellbisbal, Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Terrassa i Vacarisses), arribant a 1.204 nois i noies de la comarca de forma directa. Els tallers treballen a diferents nivells, adaptats a l’edat de l’alumnat, la construcció d’estereotips de gènere que genera iniquitat i violència masclista (2n d’ESO: Nois i noies: iguals o diferents?); i s’aprofundeix, en funció de l’edat de l’alumnat, en un major grau de coneixement entorn la violència masclista, les implicacions de la desigualtat en les relacions de parella, o els mites de l’amor romàntic (3r ESO: Apropant-nos a les violències masclistes,  4t ESO: Detectant la violència en la parella; Batxillerat: Els mites de l’amor romàntic).

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail