El Consell Comarcal del Vallès Occidental està treballant en la redacció d’una Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans. Aquesta eina ha de permetre al conjunt de professionals del territori gestionar i afrontar de manera coordinada les diferents situacions de maltractaments que poden afectar a aquest col·lectiu.
El document s’està elaborant amb el suport de la Diputació de Barcelona i la participació de professionals de diferents àmbits i serveis que treballen amb persones grans com serveis socials, cossos de seguretat, serveis sanitaris i sociosanitaris i entitats del tercer sector.
Un cop estigui enllestida la guia definirà les tipologies de maltractaments i els factors de risc i de protecció. També descriurà els maltractaments que es poden patir a les institucions; els procediments de treball i circuits d’actuació i els aspectes legals i les mesures a emprendre per a la protecció jurídica de les persones grans. Actualment s’estan fent les sessions participatives amb els agents implicats a nivell municipal i comarcal.
En aquestes sessions hi participen professionals dels Serveis Socials Bàsics municipals, residencies, centres de dia, treballadores socials sanitàries, doctores del Parc Tauli, professsionals del servei d’ajuda a domicili, persones gestores del PIA, del Servei local de teleassistència, del CAP, de la Creu Roja, de la Policia Local i del grup d’atenció a la víctima del cos de Mossos d’Esquadra.
En la primera sessió realitzada aquest dijous s’ha tractat la prevenció i la detecció de situacions de maltractaments. En la segona, prevista per la propera setmana, es parlarà sobre l’avaluació i instruments de suport a professionals per valorar situacions de maltractaments. I, en la darrera, que tindrà lloc el 2 de febrer, la temàtica serà el pla d’intervenció i l’eina de recollida de casos. Totes aquestes sessions de treball es porten a terme amb professionals de la Diputació de Barcelona i d’EIMA, l’Associació per a la investigació del maltractament a les persones grans.