Els darrers mesos s’ha elaborat un estudi inicial pel disseny d’aquesta comunitat energètica, que analitza la viabilitat de la proposta. Ateses les conclusions de l’estudi inicial i les possibilitats de finançament, actualment s’està treballant en els aspectes jurídics per definir la constitució de la comunitat energètica. Ara s’inicien els tràmits jurídics per poder definir el grup promotor, els Estatuts de la comunitat, el seu Reglament, el Pla de treball del projecte, el Pla de negoci i l’estudi del consum amb la simulació de les factures
El president del Consell, Ignasi Giménez ha afirmat que “l’aposta d’aquest Consell Comarcal vers la transició ecològica és ferma i per això anem fent passos que ens permetin fer el canvi de model energètic, i més en un context d’encariment de l’energia i de crisi dels combustibles fòssils. Amb l’inici dels tràmits esdevenim actors en la generació d’energia renovable per al consum local aportant així beneficis socials, mediambientals i econòmics, no només als membres de la comunitat energètica, sinó també al territori proper”.
Per la seva banda, el president del Consorci, Nil López, apunta que “aquesta comunitat energètica també permetrà que la generació d’energia a la Planta de Can Barba encara prengui més valor i pugui ser productora per l’entorn. Aquest fet dona valor als residus orgànics com a recurs energètic a la comarca”.
Des de l’abril del 2021 el Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental treballen en desenvolupament del projecte “Agència d’Energia del Vallès Occidental” (AEVOCC) per a l’impuls d’accions per a la transició energètica a la comarca. Dins dels objectius de l’esmentada Agència, destaca principalment la creació d’una comunitat energètica local dins el Parc Circular del Vallès, a l’entorn de l’antiga mancomunitat Terrassa-Sabadell. El conseller de Territori del Consell Comarcal, Carles Rodríguez, destaca que “la comunitat energètica local és una nova figura emergent en la cadena de valor del sector energètic amb una forta component social d’apoderament de l’usuari final, ciutadà, empresa sobre un recurs vital bàsic.”
La culminació de la constitució de la Comunitat Energètica del Parc Circular del Vallès permetrà optar a les convocatòries que s’aprovin i es publiquin a tal efecte. En concret, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), dins del seu Component 7, de desenvolupament de les comunitats energètiques, es preveuen ajuts dels fons Next Generation EU per a la creació i el desenvolupament de comunitats energètiques, principalment ciutadania, pimes i entitats locals, contribuint amb això a una descarbonització justa i inclusiva mitjançant el foment de les inversions en infraestructures verdes i la participació d’actors no tradicionalment involucrats en el sector energètic.