Els recursos naturals són cada vegada més escassos i els nivells de CO2 cada cop més elevats. El sistema econòmic actual és insostenible i per això des de diferents sectors econòmics, socials i ambientals s’apunta cap a un nou paradigma econòmic circular, a semblança del paradigma de supervivència de la naturalesa. El que està clar és que el model lineal que implica produir, utilitzar i llençar ja no és vigent i cal que tendim cap a una economia el la qual els recursos urbans s’utilitzin per preservar els recursos naturals.
Anem cap a una economia més conscient i més col·laborativa que ha de venir acompanya d’un canvi d’actitud i de mentalitat envers la producció i el consum. Paraules com comprar, fabricar i llençar s’han de canviar per conceptes com llogar, reciclar, reparar o reutilitzar. I aquest paràmetre no només s’ha d’aplicar en el món dels residus sinó que l’hem d’aplicar en totes les polítiques econòmiques, socials i ambientals. Un canvi que també permetrà noves oportunitats de negoci i per tant, noves oportunitats de llocs de treball.
Al Vallès Occidental ho tenim clar. Hem d’avançar conjuntament des de tots els àmbits cap a aquest nou paradigma econòmic. Per això, els ajuntaments, les institucions comarcals i entitats econòmiques i de recerca i coneixement, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, hem signat un acord pioner: l’acord Vallès Circular. Aquest pacte vol incorporar els principis de l’economia circular en les polítiques de desenvolupament econòmic, social i ambiental. Una oportunitat per transformar el model de consumir i de produir, articulant processos de millora competitiva en les empreses i de desenvolupament social que limitin l’impacte en el medi ambient.
Aquesta iniciativa posa l’èmfasi en l’ús sostenible dels recursos, amb la reutilització, la reparació i l’increment del reciclatge com a mesures per allargar al màxim el temps de vida de productes, materials o energia i obtenir beneficis, tant ambientals com econòmics i socials. Un canvi de model que s’està promovent de forma decidida a Europa per impulsar la competitivitat mundial, fomentar el creixement econòmic sostenible i crear nous llocs de treball. I que es desenvolupa a Catalunya a través de l’Estratègia d’impuls a l’economia verda i circular aprovada pel Govern de Catalunya o les iniciatives de la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles entre d’altres, que actuen com a elements de referència per a la implementació de polítiques i actuacions en el territori.
Les regles del joc en l’economia mundial estan canviant. Estem davant una oportunitat per obrir noves perspectives i nous horitzons. Amb creativitat i innovació podem repensar i redissenyar el nostre futur. Ens acompanyes en aquest canvi?
Ignasi Giménez Renom
President del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar del Vallès
@ignasicastellar