Així ho va anunciar el president del Consell Comarcal en el passat Ple de la institució qui va explicar que “alguns del consellers i conselleres comarcals ja havien renunciat a les dietes amb anterioritat a l’aprovació del Codi Ètic i d’altres ho han fet després de l’aprovació. El que és important és que estiguem complint entre tots i totes els articles del Codi que vam aprovar per unanimitat i que representa un salt endavant en la transparència i el bon govern del Consell Comarcal”.
El Codi Ètic i de Bon Govern apraovat pel Consell Comarcal és pioner en aquestes administracions locals i inclou mesures que no s’inclouen en altres documents, com per exemple: les recomanacions per a acumulació de càrrecs, com actuar davant la imputació d’un càrrec públic o de confiança o la Creació d’un Comitè Ètic. Aquest Codi Ètic ha estat fruit del treball de la Comissió de la Transparència que es va crear fa uns mesos i que ha estat formada per tots els grups comarcals amb representació al Consell i presidida per un dels grups de l’oposició, les CUP-CAV.
Sobre la part de les retribucions econòmiques dels càrrecs electes i les declaracions de béns i activitats, es pren el compromís de la publicació de les retribucions íntegres i fins a dos anys posteriors al cessament del càrrec, de la renúncia de dietes en determinats casos, de la limitació de possibles regals o presents i de la regulació dels viatges per raó del càrrec. També s’inclou en aquest apartat la qüestió sobre les renuncies al cobrament de dietes.
L’elaboració d’aquest Codi Ètic i de Bon Govern s’inspira, bàsicament, en les directrius marcades per l’aprovació de la Llei 19/2014 de 29 de desembre de transparència, accés a la informació pública i bon govern.