El president del Consell, Ignasi Giménez, va destacar que són “uns projectes que tenen un clar impacte social, amb l’atenció de garantia alimentaria a famílies vulnerables, però alhora amb un impacte ambiental important, que s’aliena amb les polítiques de lluita contra el canvi climàtic que estem portant a terme”. En aquesta línia, el Consell Comarcal està treballant en un projecte per a presentar als fons europeus Next Generation.
Durant aquest any es destinarà pressupost comarcal a diferents actuacions per la consolidació i expansió del projecte com la compra de material o el suport a la distribució d’una forma sostenible.
11 municipis al projecte Recooperem
El projecte Recooperem va néixer l’any 2014 impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental amb l’objectiu de prevenir el malbaratament alimentari a la comarca i alhora fer front a les necessitats de suport alimentari que tenen les famílies i persones en situacions de vulnerabilitat a la comarca. Per tal d’aconseguir aquesta finalitat, el projecte consisteix en aprofitar i recuperar els excedents alimentaris cuinats en els diferents centres de producció de la comarca i distribuir-los posteriorment a través d’entitats socials, de rebostos municipals i altres.
Actualment el projecte Recooperem s’està realitzant el menjadors escolars tot i que s’està treballant perquè s’uneixin hospitals, empreses, restauració I altres agents del sector de la restauració. El projecte s’ha dut a terme als municipis de Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Matadepera, Sant Cugat del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Rellinars, Rubí, Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls. Hi ha altres municipis que estan valorant la seva adhesió amb les seves escoles i entitats. Des de 2015 a 2019 es van servir més de 34.000 àpats, arribant a gairebé 2.500 famílies i evitant generar més de 15.000 quilos de residus.