Les ocupacions irregulars d’habitatges són una problemàtica que preocupa als ajuntaments del Vallès Occidental i de Catalunya. Avui, 150 representants municipals de tot Catalunya han assistit a una jornada per abordar aquest fenomen. La sessió ha despertat una gran expectació entre electes i tècnics municipals. Els darrers anys els ajuntaments de la comarca han detectat l’existència de casos o d’un volum significatiu d’habitatges ocupats de manera irregular a causa del creixement del parc d’habitatges desocupats i de les dificultats d’accés a l’habitatge, entre d’altres factors.
Durant la jornada s’han fet públiques unes primeres dades del cens d’habitatges buits que està elaborant el Consell Comarcal, en base a dades dels municipis i de l’Agència d’Habitatge de Catalunya. Les dades apunten que a la comarca hi ha actualment 7.601 habitatges de grans tenidors que estan buits. D’aquests, segons els càlculs comarcals, més d’un 30% estarien ocupats. A aquestes dades cal sumar els pisos de petits propietaris que també estan ocupats.
L’ocupació ha esdevingut una situació que està present als municipis i una preocupació pels ajuntaments en relació amb l’orientació que cal donar a l’acció pública en aquest àmbit. En aquest sentit, els ens locals es situen en un escenari complex en què intervenen diferents aspectes: la prohibició legal de l’ocupació, les dificultats per garantir el dret a l’habitatge, la convivència que se’n deriva a determinats barris o comunitats de veïns, etc.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, i el diputat delegat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut, han fet la presentació de la sessió. Al llarg del matí intervenen representants de diferents ajuntaments, del Departament de Governació de la Generalitat, la Direcció General de la Policia o el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la PAH, entre d’altres entitats.
El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, ha demanat “un acord de país i canvis legislatius per afrontar les ocupacions irregulars”. “Als municipis ens sentim desemparats”, ha afegit. També ha explicat que “les problemàtiques que s’acaben produint són moltes i diverses i diríem que hi ha tants tipus ocupació com ocupacions hi ha. I per tant, et pots trobar amb ocupacions de famílies amb una situació de vulnerabilitat evident, que se’ls hi ha de donar resposta perquè és la nostra obligació com a administració local, però és evident també que algunes d’aquestes ocupacions creen malestar en els veïnats, acaben generant problemes de convivència i és veritat també, que hi han màfies que estan operant en el territori i s’estan aprofitant de la situació de vulnerabilitat de moltes famílies”.
Giménez ha afegit que “amb el cens que estem confeccionant des del Consell Comarcal les xifres que ens estan arribant per part dels diferents municipis és que hi ha un 30% d’aquests habitatges buits que estan ocupats irregularment. És veritat però que hi ha una complexitat afegida a l’hora de confeccionar aquest cens i és que les dades no són estàtiques sinó que són dinàmiques, cada dia s’estan produint ocupacions i cada vegada s’estan produint desocupacions i de nou noves ocupacions i, per tant, ser capaços de fer una fotografia estàtica del parc d’habitatges ocupats irregularment és complicat. És una quantitat important i no només es centren en ciutats com Sabadell i Terrassa sinó que es centren pràcticament en tots els municipis del Vallès Occidental”.
El conseller comarcal responsable d’Habitatge, Pol Altayó, ha anunciat que “el Consell Comarcal del Vallès Occidental el que pretén és posar en evidència l’actitud dels grans tenidors davant d’un problema que no volen solucionar, i ho diem així de clar i de contundent perquè entenem que és com s’ha de fer, com vam fer també en el seu dia per exemple en casos de pobresa energètica. En aquest cas, des del Consell Comarcal hem iniciat una taula de negociació amb les empreses subministradores, amb els del ram de l’aigua ens vam posar d’acord de seguida, amb la resta d’empreses subministradores no hi ha hagut manera, i farem exactament el mateix amb els grans tenidors”.
Des de la Diputació de Barcelona, el diputat Josep Ramon Mut ha explicat que des de la Diputació “quan un ajuntament arriba a un acord amb el banc nosaltres hi fem els ajuts de suport, que són, o bé per adquirir els habitatges a preu sota mercat -posem els diners perquè l’ajuntament pugui adquirir l’habitatge- o si el banc cedeix l’habitatge, l’ajuntament té uns ajuts de suport a foment perquè es dediqui el pis a un lloguer assequible. El problema és que els grans tenidors han de ser conscients que tenen un problema si tenen habitatges buits, que no és una simple qüestió de els deixo buits durant una temporada i ja els ocuparem d’aquí a cert temps, no, si estan buits poden ser ocupats i per tant, això genera una problemàtica pel municipi i per ells mateixos que després tenen un problema que és de molt més difícil resolució”.
A la jornada hi han assistit representants de municipis de totes les províncies de Catalunya: des de Tàrrega, fins a el Vendrell, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell, Blanes, Lloret, Malgrat de Mar, Vilanova i la Geltrú, Tarragona, Vilafranca o Vic, entre molts d’altres. També han estat presents a l’acte els Consells Comarcals del Vallès Oriental i la Selva, i les Diputacions de Barcelona –corganitzadora de la jornada- i Girona.