El Consell Comarcal és l’ens gestor encarregat de la implantació al Vallès Occidental del Compromís per la Sostenibilitat Biosphere. Aquest és un programa que reconeix les bones pràctiques que, alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. L’impulsa la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona.
El turisme és un sector clau de l’economia catalana i espanyola i es configura com a un factor de desenvolupament territorial. El creixement de la demanda dels darrers anys ha impulsat la recuperació de l’impacte de la pandèmia sobre l’activitat turística, arribant a nivells rècord d’arribades internacionals, despesa, pernoctacions i fluxos de viatgers domèstics. Els darrers indicadors a escala comarcal mostren que, l’any 2024, el Vallès Occidental va rebre 705 milers de viatgers que van realitzar prop d’1,5 milions de pernoctacions. Tot i que són xifres lleugerament inferiors a les registrades l’any anterior, situen la comarca com a quarta destinació de la província de Barcelona, després del Barcelonès, el Maresme i el Baix Llobregat. En termes d’ocupació, el sector turístic va generar 24.205 llocs de treball i compta amb un teixit productiu format per 2.189 empreses.
Conscients de la rellevància d’impulsar un desenvolupament turístic sostenible i assumint els principis i objectius de la Cimera Mundial sobre el Desenvolupament Sostenible 2015, la COP 21 i la Carta Mundial de Turisme +20, el Consell Comarcal del Vallès Occidental es va comprometre a dur a terme una gestió sostenible i impulsar una política de turisme responsable mitjançant l’adhesió al programa Compromís per la Sostenibilitat Turística de les comarques de Barcelona. Amb aquest compromís, des del Servei de Turisme del Consell Comarcal sorgeix la necessitat de mesurar la sostenibilitat turística al territori a partir del recull d’indicadors que incloguin, més enllà de la dimensió econòmica, aspectes socials i mediambientals.
Els sistemes d’indicadors per mesurar la sostenibilitat turística: panoràmica internacional, espanyola i catalana
La implementació de sistemes d’indicadors per mesurar la sostenibilitat turística s’ha convertit en una eina fonamental per a la governança de les destinacions, amb l’objectiu d’assolir l’equilibri entre el creixement econòmic, la preservació del medi ambient i el benestar social. A nivell internacional, diferents organismes han desenvolupat marcs de referència que han esdevingut essencials per mesurar i avaluar la sostenibilitat turística. En el context català trobem diversos sistemes d’indicadors, entre els quals destaquen els de la Destinació Barcelona (SIT-DIBA i SIT-BCN) que, des del 2013, permeten avaluar la sostenibilitat turística en la demarcació. En data més recent, l’Observatori de Turisme de Barcelona, juntament amb la Universitat de Barcelona, va crear el Sistema d’Indicadors de Sostenibilitat Turística (des d’ara, SITS – OTB), que ha esdevingut una referència per al territori.9 A més, el programa Compromís per a la Sostenibilitat Turística Comarques de Barcelona, mitjançant el qual empreses, serveis i entitats públiques del sector turístic obtenen la certificació Biosphere Sustainable Lifestyle ha estat un estímul per a la implementació d’aquests models a escala local.
Cap a un sistema comarcal d’indicadors de sostenibilitat turística
El Servei de Turisme del Consell Comarcal s’ha alineat amb la metodologia del SITS-OTB per traslladar-la a l’escala comarcal, amb el suport tècnic de l’Observatori i la col·laboració del LabTurisme de la Diputació de Barcelona. D’aquesta manera es poden obtenir resultats comparables amb la ciutat de Barcelona, Barcelona regió i Barcelona destinació. Aquest exercici ha permès avaluar la seva adequació per monitoritzar el territori. Els resultats de la comarca mostren un descens en la generació de residus i el consum d’aigua, així com una bona pràctica en mobilitat sostenible, amb un 19,2% de turistes utilitzant transport col·lectiu sostenible. No obstant això, els indicadors econòmics mostren una despesa per turista més baixa que a altres àrees, com la ciutat de Barcelona. Pel que fa a l’eix sociocultural, la comarca presenta una bona valoració per part dels turistes en seguretat ciutadana i accessibilitat.