L’activitat “El menjar no és per llençar” és la nova proposta educativa per aquest curs, que es suma a les ja existents. Es tracta d’una activitat que vol prevenir el malbaratament alimentari a les escoles i a casa, reduint el menjar que es llença al menjador escolar. S’adreça a alumnes d’Educació Infantil i Primària i vol identificar el malbaratament alimentari, dissenyar i establir mesures de reducció del malbaratament al menjador i promoure els hàbits de prevenció del malbaratament alimentari entre les famílies i la comunitat educativa.
Aquesta setmana es realitzarà l’activitat a Viladecavalls i a Rellinars i les properes setmanes es farà a altres escoles de la comarca. Les escoles que hi participin rebran un contenidor groc per als envasos que es generen al menjador, cedit per Ecoembes.
Ahir, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, la regidora de Serveis Socials l’Ajuntament de Viladecavalls, Dolors Salmeron, i el regidor d’Educació, Jesús Porres i representants del Consorci per a la Gestió de Residus van ser a l’escola Rosella de Viladecavalls per comprovar el desenvolupament de l’activitat “El menjar no és per llençar” i valorar la rebuda entre els nens i nenes.
Elements identificadors per les escoles Recooperem
Coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, les escoles que participen al projecte Recooperem han rebut elements identificadors per als centres i també material de difusió per a les famílies.
Les escoles s’identifiquen amb pancartes a l’entrada i amb cartells on es pot llegir “Aquesta escola no llença menjar”. D’aquesta manera es dóna valor a la tasca de recuperació i de cooperació social que s’hi realitza. D’altra banda, les famílies han rebut informació amb consells per evitar la generació de residus i per afavorir l’aprofitament alimentari a casa, evitant llençar menjar.
La Setmana Europea de Prevenció de Residus
Del 19 al 27 de novembre se celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Des del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental s’han organitzat diferents activitats per als ajuntaments adherits i es treballa amb les escoles de la comarca i amb els establiments de restauració per portar a terme iniciatives concretes en l’àmbit educatiu i en relació a l’aprofitament alimentari. Aquests activitats completen les que molts ajuntaments també han organitzat. La novetat per aquest any és l’acció “Porta la bossa a revisió”, una caracterització i anàlisis de les bosses de deixalles que es farà a set municipis de la comarca, de forma oberta i participativa, per tal que es puguin detectar els errors de separació que es fan a casa i per conscienciar sobre la necessitat de prevenir en la generació de residus amb accions com el reaprofitament, la reutilització i l’intercanvi.
La Setmana Europea de la Prevenció de residus vol donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria. També té per objectiu fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa i fer canviar el comportament quotidià dels europeus en termes de consum i producció.