Buscador per paraules clau
16 març 2016

Les dades de 2015 indiquen un balanç econòmic positiu a la comarca però encara lluny de les xifres d’abans de la crisi

L’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha publicat avui dos nous productes amb informació socioeconòmica d’interès. D’una banda el Flaix Socioeconòmic del quart trimestre del 2015 i de l’altre l’informe de contractació del segon semestre de 2015.

Les dades reflecteixen un balanç anual positiu de l’evolució del teixit econòmic per segon any consecutiu, amb  augment de 13.612 assalariats, 637 autònoms i 924 empreses. Es registren 151.480 contractes, el 10,6% de tot Catalunya. Respecte el mateix període de l’any anterior suposa un increment del 10,5%.

Tal com explica el conseller president de la Comissió Informativa de Govern i Serveis Generals, Amadeu Aguado, “segons les dades, l’any 2015 es consolida el canvi de tendència en l’evolució econòmica iniciat l’any 2014, després de cinc anys consecutius negatius. Malgrat aquests dos anys de bonança, la pèrdua d’actius respecte l’any 2008 és encara molt important: 44.878 assalariats, 4.840 empreses i 5.665 autònoms”.

Per la seva banda, el conseller president de la Comissió Informativa de Promoció Econòmica i Polítiques actives d’Ocupació explica que “segueix la tendència positiva del ritme de contractació i al segon semestre de 2015 es registren 151.480 contractes a la comarca, un increment anual del 10,5%. Però hem de destacar que continua sent una contractació temporal, amb contractes de curta durada i amb ocupacions i nivells de baixa ocupació. Encara hi ha molt camí per recórrer per generar llocs de treball en sectors innovadors i ocupacions amb més valor afegit”.

Situació econòmica

A 31 de desembre de 2015 estaven registrats a la seguretat social 341.968 llocs de treball (assalariats i autònoms) i 26.046 empreses, amb un augment absolut anual força considerable: 13.612 assalariats, 637 autònoms i 924 empreses.

La millora és general a tots els grans sectors i, en destaca, la construcció, amb un increment interanual de llocs de treball del 10%, molt superior a la mitjana comarcal del 4,3%. Si bé, en termes absoluts, resta lluny del creixement dels serveis a les empreses amb 5.384 nous llocs de treballs vers 1.879.

El sector de la construcció concentra el seu creixement en les activitats especialitzades de la construcció, on s’inclouen les instal·lacions elèctriques i l’acabament d’edificis, entre d’altres, mentre que dintre dels serveis a les empreses destaca l’augment dels serveis tècnics d’arquitectura. També tenen un increment interanual significatiu el comerç al detall, l’educació i els serveis de menjar i begudes.

Tanmateix, cal concretar que el sector de la construcció, durant el cicle intensiu de crisi (2008-2013), va perdre més de la meitat dels llocs de treball assalariats, passant d’aportar un 10% dels llocs de treball de la comarca l’any 2008 a un 4,3% aquest 2015. Aquesta xifra del pes dels sector, es situa lleugerament per sota de la catalana, que és d’un 5,8%.

Contractació i expedients de regulació

Segueix la tendència positiva del ritme de contractació. Al segon semestre de 2015 es registren 151.480 contractes a la comarca, un increment anual del 10,5%. Tot i que aquest darrer semestre la contractació indefinida registra un augment percentual superior al temporal, com és habitual, la contractació temporal es manté predominant, i suposa el 87,4% del total de contractacions realitzades.

Els contractes temporals i indefinits es distribueixen de diferent manera en el mercat de treball. D’una banda, la contractació temporal és més nombrosa en el sector serveis, en ocupacions poc qualificades i entre persones amb un nivell de formació baix i mig. I, d’altra banda, la contractació indefinida es concentra en els sectors del comerç i la construcció i en ocupacions de perfil qualificat (empleats d’oficina i directors) i nivell alt de formació.

Es constata que tot i la tendència positiva del ritme de contractació en el creixement de llocs de treball, aquesta s’ha donat en base a contractacions de baixa qualitat, tenint en compte les característiques de la contractació temporal, predominant a la comarca. Al mateix temps, també s’ha augmentat l’índex de rotació laboral. L’any 2008, hi havia una mitjana de 1,82 contractes a l’any per persona treballadora, mentre que actualment el nombre mig de contractes anual ha passat a ser de 2,11.

El fort descens dels expedients de regulació autoritzats també ha sigut important per a la no destrucció d’ocupació, amb un total de 86 i una incidència a només 1.134 llocs de treball. Aquest és el registre més baix des de l’any 2008, el punt àlgid va donar-se el 2012 amb 848 expedients, any en que va ser aprovada la Reforma Laboral que eliminava l’obligatorietat per a les empreses d’obtenir l’autorització formal de l’autoritat laboral competent.

Taxa d’atur

La bona tendència econòmica i del ritme de contractació ha suposat una reducció de la taxa d’atur en poc més de dos punts, situant-se en un 15,68% a desembre de 2015, el  valor més baix des del 2009, primer any de crisi.

Elevada cronificació de l’atur. Les persones que porten més d’un any en situació d’atur van passar de representar el 31% l’any 2008 a gairebé la meitat dels desocupats (47%) l’any 2015, percentatge ja assolit l’any 2014.

Important incidència de l’atur en determinats col·lectius. El perfil de l’aturat ve marcat, sobretot, pel baix nivell formatiu i l’edat: la meitat dels aturats (52%) té més de quaranta cinc anys i el 65% només compten amb estudis d’ESO o EGB.

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail