En la primera sessió del Converses del Mercat de Treball es va realitzar una taula rodona al voltant de les “Les competències digitals a la nova indústria: Reskilling i Upskilling”, moderada i dinamitzada pel Director I+D de la Fundació CIM Universitat Politècnica de Catalunya UPC, Felip Fenollosa. Les empreses SERVO MOTORS ADJUST, S.L. , MOBA-ISE MOBILE AUTOMATION, S.L., LOGIPlatform i CIRCONTROL hi van participar aportant la seva expertesa en el procés de digitalització de l’organització i exposant com la seva trajectòria estava inevitablement unida al desenvolupament tecnològic. Vuit empreses més, ho van fer des de la fila zero.
Tant en les exposicions de les empreses com en el debat posterior va prendre protagonisme la formació professionalitzadora. Es va posar l’èmfasi en les dificultats d’ajust entre l’oferta formativa existent i el desenvolupament del mercat laboral i especialment, pel que fa a les transformacions tecnològiques que experimenta. Destaca en aquest sentit, l’estratègia seguida per SERVO MOTORS ADJUST, S.L. que de la mà del seu General manager, Marc Corral, crea la Fundacion Tecnical Adjust per tal de donar resposta, en paraules seves, al futur immediat i més enllà, posa l’èmfasi en la necessitat de l’alta qualificació professional i en els beneficis col·lectius de la formació constant dins de l’organització.
Aquesta iniciativa i la importància de la formació al llarg de la trajectòria professional va ser reiterada per la resta de participants en el debat on va ser acceptada i compartida la idea que pren més rellevància en l’intercanvi: “les persones són la clau”, sense elles la digitalització no és possible, ja que “canvien els com’s però no canvien els què’s”, destaca Jordi Huguet de CIRCONTROL, referint-se a que l’essència no canvia, però cal adaptar la forma d’arribar-hi.
“Aquestes competències no s’aprenen a la universitat ni a cap curs”, destaca en aquest sentit Salomé Soria de MOBA-ISE MOBILE AUTOMATION, S.L., que descriu amb detall com progressivament estan digitalitzant tots els llocs de treball, amb formació i canvis de procediments, tant els que requereixen un nivell de qualificació molt intens en coneixements com els que ocupen perfils professionals de més baixa qualificació.
A la taula, també es van posar de manifest les reticències que moltes persones posen als canvis, fet que els dificulta l’accés a un lloc de treball o bé els impedeix mantenir el que ja tenen. Aquestes, destaca Jordi Huguet de LOGIPlatform, malauradament es veuen amb actituds com manipular màquines o resultats per tal d’obstaculitzar canvis a l’organització.
El Cicle Converses del Mercat de Treball s’emmarca en el projecte Teixint Metodologies al Vallès Occidental, cofinançat per la Diputació de Barcelona en el marc de la Xarxa de Governs Locals 2021 i pel Servei d’Ocupació de Catalunya en el marc de l’AODL 2021 Formació pel treball i ocupacions industrials al Vallès Occidental.
Durant el primer semestre de 2022 es faran dues sessions més del Cicle Converses del Mercat de Treball. Al febrer s’abordarà les Ocupacions de la indústria química i farmacèutica. Al mes de març la sessió girarà a l’entorn del paper de la dona i el feminisme en el mercat de treball.