Buscador per paraules clau
10 octubre 2023

La Jornada sobre la Salut Mental de les persones joves aplega un centenar de professionals de diferents àmbits al Consell Comarcal

Avui, Dia mundial de la Salut Mental, ha tingut lloc la jornada sobre Salut mental: "Joves, comunitat, benestar emocional i addiccions: connectem les claus", una sessió adreçada a càrrecs electes i personal de l'administració dels àmbits de Joventut, Salut i Educació. La jornada s’ha dut a terme durant tot el matí, ha agrupat a un centenar de professionals. En aquesta s’han treballat les diferents qüestions i problemàtiques que envolten l’etapa de l’adolescència i de la joventut amb la finalitat d’orientar als equips professionals que treballen en aquest àmbit perquè aquests puguin conèixer les mesures i plans de prevenció a seguir en cada cas.

La consellera d’Infància, adolescència, joventut, gent gran, igualtat i salut, Míriam Casaramona, ha destacat durant l’obertura de la jornada “la necessitat de treballar per millorar el benestar emocional del jovent”. També ha posat èmfasis en “el treball realitzat pel Consell Comarcal amb els diferents serveis de suport emocional que s’han posat en marxa, així com també amb la feina feta per dotar la comarca d’un Pla de prevenció i atenció a les conductes addictives, elaborat amb la participació d’una gran diversitat d’actors i actores que habitualment treballen amb les persones joves”.

La inauguració també ha comptat amb la presència i participació de la directora general de Joventut, Rut Ribas i la Anna Jiménez, cap de secció de recursos per a la infància i les famílies de la Diputació de Barcelona.

Durant la jornada s’ha presentat l’informe que ha elaborat l’Observatori comarcal que analitza els resultats de l’enquesta “Benestar emocional: donem veu a les persones joves” realitzada pel Servei de Benestar Emocional i Prevenció de Conductes de Risc del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

La jornada ha continuat amb la presentació del “Pla comarcal de prevenció i atenció a les conductes addictives al Vallès Occidental 2023-26” a càrrec de Diputació de Barcelona (SPOTT) i l’associació PDS. Aquest Pla vol reforçar els ens locals de la comarca en la seva tasca de promoció de la salut i prevenció de conductes de risc relacionades amb l’ús de drogues i pantalles, tot fomentant estratègies per reduir els factors de risc de l’inici d’aquesta tipologia de conductes, així com potenciar els factors protectors. El Pla s’adreça a totes les franges d’edat de la població del Vallès Occidental fent especial èmfasi sobre la població infantil, adolescent i jove.

La darrera part de la sessió de la jornada celebrada avui ha estat protagonitzada per les mateixes persones assistents que han treballat en diferents tallers per compartir experiències i sinèrgies.

Informe de l’Observatori Comarcal sobre el benestar emocional de les persones joves

Durant la jornada s’ha conegut l’informe que ha elaborat l’Observatori comarcal arran dels resultats de l’enquesta “Benestar emocional: donem veu a les persones joves” realitzada pel Servei de Benestar Emocional i Prevenció de Conductes de Risc del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

L’objectiu de l’enquesta és visibilitzar les qüestions sobre salut mental en l’etapa de l’adolescència i la joventut. També s’ha aprofitat per saber quin és el grau de coneixement dels serveis que es porten a terme actualment, quina és la disponibilitat per a participar en aquestes activitats , a més a més, com se n’assabenten. En aquest sentit, l’enquesta és una eina útil per planificar i establir prioritats en els serveis de benestar emocional que s’ofereixen des de l’ens comarcal.

L’enquesta, en format virtual, va ser difosa per diversos mitjans, tant per les xarxes socials del Consell Comarcal com per contacte directe amb el personal tècnic dels ajuntaments de l’Àrea Bàsica dels Serveis Socials de la comarca del Vallès Occidental i amb els centres educatius. Es van rebre 913 respostes, que representen el 14,5% del total de la població adolescent d’aquesta zona.

En relació amb els resultats, destaca en la pregunta sobre quines situacions emocionals han experimentat en els darrers mesos. En aquesta, tres quartes parts de la població adolescent que ha contestat a l’enquesta diuen haver experimentat Estrès, mentre que el 63,2% n’ha experimentat Calma. Aquestes dues emocions contradictòries es veuen reflectides en la tercera situació més freqüent, la dels Canvis emocionals (60%). També és interessant des del punt de vista de les generacions actuals, destacar com el 38,1% de les persones adolescents que han contestat diuen fer haver fet un Ús excessiu de les tecnologies.

Per a poder concretar i establir prioritats en les actuacions que s’ofereixen a la joventut es van proposar diverses accions perquè les persones adolescents consideressin la seva importància. A partir d’aquests resultats es poden establir quines són les actuacions de benestar emocional que poden interessar més a la població adolescent d’aquests municipis. Les que han estat atorgades amb major importància són les relacionades amb les activitats per a la prevenció de les autolesions i el suïcidi i en una línia similar, les campanyes anti-estigma en la salut mental.

També s’observa la rellevància que li donen a les activitats esportives com a forma de millorar la salut mental, utilitzant l’esport com a estratègia d’alliberament de l’estrès i les emocions, o com expressen les pròpies persones joves, “per desfogar-se”.

Cal destacar que existeixen diferències de gènere, tant en la percepció del benestar emocional com en la importància de les activitats de benestar emocional. Entre les noies són mes freqüents els estats afectius considerats com a desagradables, com els Canvis emocionals o l’Angoixa. En canvi,  entre els nois, sobresurten els estats afectius percebuts com a agradables, com la Satisfacció personal; i les actuacions  relacionades amb tallers sobre sexualitat, de gestió de les emocions i ajuts econòmics per rebre teràpia només les dones les consideren com a molt rellevants.

Servei comarcal de Suport Emocional

El Consell Comarcal presta el Servei de Suport Emocional, per a joves d’entre 12 i 30 anys dels municipis de menys de vint-mil habitants de la comarca, amb l’objectiu de millorar la salut emocional de la població juvenil que s’ha vist molt afectada pels efectes de la pandèmia i confinaments.

El projecte, finançat per la Diputació de Barcelona, té una funció preventiva i de promoció de la salut emocional i també permet la detecció precoç de problemàtiques. Es realitzen tant atencions individuals com tallers i altres activitats vivencials a joves, famílies i professorat en relació a la gestió emocional de l’ansietat i l’estrès, coeducació, comunicació assertiva, trastorns de l’alimentació, assetjament escolar, ciberassetjament i violències de gènere.

El Consell Comarcal també desenvolupa el programa ‘Escolta Jove’, de la mà de Diputació de Barcelona. Gràcies a aquesta proposta es posa a disposició dels municipis de menys de 5.000 habitants de la comarca un professional compartit per reforçar els serveis locals de joventut que podrà realitzar les funcions d’informació, orientació i acompanyament de les persones joves.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail