Buscador per paraules clau
29 setembre 2023

La jornada europea del Projecte CityLoops porta a la comarca professionals de l’economia circular i mostra a altres territoris l’experiència del Vallès Occidental

Els dies 28 i 29 de setembre s’ha celebrat al Vallès Occidental una jornada europea de transferència de coneixements del projecte CityLoops amb la participació de  61 professionals d’entitats, administracions i centres de recerca i coneixement. El Vallès Occidental hi ha participat a través del Consell Comarcal i de l’entitat Leitat.

Una delegació de set entitats del projecte i procedents de cinc països europeus ha compartit el resultat d’experiències per avançar cap a una economia circular. S’ha realitzat una sessió de treball i s’han visitat diferents iniciatives de la comarca per mostrar com es treballa la circularitat en diversos àmbits al Vallès Occidental.

La consellera d’Emergència Climàtica, Laura Oliver, va obrir la jornada posant en valor la importància de la trobada per compartir coneixements i generar sinèrgies de col·laboració per treballar cada vegada més i millor en la transformació del model econòmic actual davant dels impactes que comporta per a l’entorn, per a les nostres ciutats i condicions de vida de la ciutadania. Una jornada que va situar en el treball que des de l’any 2017 es fa a la comarca, i del que va parlar Marta Escamilla, directora de l’Àrea de Sostenibilitat de Leitat, entitat implicada des del seu inici.

En una primera part de la sessió es va tractar el valor de les Ciutats Circulars com a marc per a l’acció. Representants d’ICLEI, Xarxa global de governs locals per a la sostenibilitat que lidera el projecte, van revisar com s’ha de treballar per integrar la sostenibilitat en l’acció local de forma transversal i utilitzant l’Economia Circular com eines de transformació sistèmica. Per la seva banda, Rijkswaterstaat, l’Agència del Ministeri d’Infraestructura i Gestió d’Aigua dels Països Baixos, va mostrar la necessitat que les administracions locals ajustin la seva activitat de compra i contractació pública al model de l’economia circular per influir el mercat, per facilitar l’evolució d’empreses i dels hàbits del consum en general.

Per aprofundir en els reptes, es van dinamitzar grups de treball en 3 àmbits: el Malbaratament alimentari, amb informació sobre experiències de Porto; la Construcció Circular, amb referències de projectes desenvolupats a Bodo (Noruega); i Compra Pública Circular, a través de la revisió i reflexió sobre els passos a seguir, amb una Guia elaborada en el marc del projecte.

El Vallès Occidental mostra els projectes en marxa

Les jornades europees Ctiyloops també han permès a la comarca poder mostrar a les persones participants els diferents projectes en marxa en el marc de l’economia circular.

En les visites d’estudi de dijous, s’ha conegut en primer lloc la iniciativa del Mercat Circular, ubicat a Mercavallès. El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha destacar el valor del projecte i ha posat en relleu la xarxa creada a la comarca per a poder garantir l’aprofitament alimentari als grans productors. Una xarxa formada per ens locals, empreses i entitats socials. De fet, al Mercat Circular també s’ha comptat amb la participació de la cooperativa CIPO, que gestiona l’espai, així com d’alguna de les entitats socials participants.

La segona visita de la jornada ha estat la Planta de Biometanització i compostatge de Can Barba del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. En aquest punt s’ha pogut mostrar el procés de tractament del residu orgànic i la seva valorització.

Aquest divendres la delegació europea ha conegut solucions per a reptes tecnològics a la seu del Centre Tecnològic Leitat i seguidament s’ha visitat l’empresa Hercal, especialistes en enderrocs, demolicions i execució de projectes d’obra. En aquest cas, s’ha volgut aprofundir en la gestió del residu de la construcció i demolició.

També s’ha visitat el Centre Logístic de Biomassa Forestal on la consellera d’Emergència Climàtica, Laura Oliver, n’ha explicat la gestió i el seu funcionament. La jornada ha acabat al migdia a Castellar del Vallès on la delegació europea ha pogut conèixer in situ el projecte Recooperem a l’escola Sol i Lluna, una de les participants el projecte. En aquest cas, han estat els i les alumnes de l’escola qui han presentat les actuacions d’aprofitament que realtizen, a través del Recooperem i també amb l’activitat “Pesa i Pensa” que promou l’empresa Campos Estela, responsable del servei de menjador en aquest centre. Responsables de l’empresa també han assisitit a la trobada, junt amb el president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, la vicepresidenta 3a i consellera d’infància, adolescència, joventut, igualtat i salut, Míriam Casaramona i la regidora d’Educació del municipi, Anna Riera.

El projectes CityLoops com a marc de referència per a la comarca

El CityLoops “Demostracions de desenvolupament urbà sistèmic per a ciutats circulars i regeneratives”, liderat per ICLEI- Governs locals per a la sostenibilitat, ha estat un projecte realitzat dins del Programa Marc Horizon 2020, entre 2019 i 2023, amb la participació de 28 entitats de vuit Països.

En aquest període, en set zones d’Europa s’han dissenyat i provat propostes i eines entorn el tractament i aprofitament del residu orgànic i en la prevenció i tractament dels residus de construcció i demolició. De forma complementària, han treballat en la incorporació de la compra pública circular com a element clau i la necessitat de conèixer els metabolismes de les ciutats.

A traves de diverses visites d’estudi, representants tècnics han tingut l’oportunitat de conèixer de prop les experiències i extreure informacions i coneixements a tenir en compte en iniciatives que es puguin promoure al Vallès Occidental per avançar en la transició ecosocial.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail