Aquesta iniciativa, que impulsen conjuntament el Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, s’estructura entorn a 6 eixos de transformació: digitalització de la recollida de residus; valorització de residus; transició energètica; promoció de l’economia circular i l’economia social i innovadora; Vallès food; Transformació urbanística, mobilitat sostenible i pacificació del territori.
Durant la presentació, Rodriguez va fer un recorregut a través del camí seguit per la iniciativa Vallès Circular posant en valor les claus de la seva singularitat per a impulsar l’economia circular, com a un model amb visió de territori, amb la col·laboració público-privada i l’orientació a l’acció conjunta entre tots els actors implicats. També va destacar l’alienació del Vallès Circular amb les diferents estratègies i actuacions del Consell Comarcal des de la signatura de l’Acord Vallès Circular al juny del 2017 fins a l’actualitat, així com les adhesions i compromisos impulsats des d’altres administracions i organismes del país, destacant la vocació del treball en Xarxa com a un model d’èxit per l’impuls de la sostenibilitat i l’economia circular a la Comarca.
Va fer referència a la metodologia seguida, basada en avançar a través de l’acció, combinant l’acció directa i la mobilització dels actors clau, projectant accions en tres nivells: administració, empresa i ciutadania. I va destacar les accions realitzades durant el període 2017-2021 en les diferents àrees: activitat econòmica circular; sostenibilitat alimentària; ciutadania responsable i consum sostenible; transició energètica; teixint xarxa; ciutats circulars; valorització de residus i sensibilització.
Circular Economy Hotspot
És un esdeveniment bianual que recorre Europa per fer valer pràctiques d’economia circular innovadores. La 5a edició s’ha celebrat a Catalunya donant continuïtat a les edicions celebrades anteriorment a Països Baixos, Luxemburg, Escòcia, i Bèlgica i ha comptat amb gairebé 400 persones inscrites, procedents de països tant Europeus com d’altres continents.
L’edició d’enguany ha girat entorn a 6 temàtiques que proporcionen una visió integral de l’estat actual de les solucions d’economia circular, tant a Catalunya com a Europa: Disseny circular: desmaterialitzar l’economia; Tancar el cercle de materials, components i productes: remodelar l’economia; Bioeconomia: un sistema regeneratiu; Indústria 4.0: catalitzar tecnologies; Investigació i innovació: connectar actors; Circularitat inclusiva: crear valor social. Els diferents experts han debatut sobre aquestes temàtiques i han presentat diferents iniciatives privades i públiques d’èxit