Buscador per paraules clau
06 abril 2017

L’escola d’Ullastrell participa al Programa Cultura Emprenedora a l’Escola amb el suport del Consell Comarcal

Els alumnes han creat dues cooperatives, estan produint productes i els vendran en una parada al maig

El Consell Comarcal participa al Programa Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE) que porta a terme la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de fomentar els valors de la cultura emprenedora en els alumnes del cicle superior d’educació primària. El Consell dóna suport a l’Escola Serralavella d’Ullastrell en la participació al programa i, en aquest marc, els i les alumnes de cinquè de primària han creat dues cooperatives escolars i les estan gestionant amb el suport de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de l’àmbit local.

Els alumnes de cinquè de l’Escola d’Ullastrell han portat a terme aquest curs un complet pla de treball. Els nens i nenes van escollir el nom i es van organitzar com a cooperativa, distribuint la participació per departaments i els càrrecs: direcció, màrqueting, producció… També van treballar la imatge corporativa i van crear el seu logo.  A més han creat un espai a internet per cada cooperativa:

Actualment estan fent la producció dels productes que han acordat que vengui la cooperativa. Tots els productes es fan amb material reciclat o amb residus. I paral·lelament estan fent tots els tràmits administratius per poder obrir una parada de venda al poble i per donar-se d’alta com a activitat. Precisament  aquesta setmana han anat a l’Ajuntament d’Ullastrell a fer els tràmits i a omplir les instàncies pertinents per a l’obertura de la parada. A l’Ajuntament han estat rebuts per l’alcalde, Joan Ballbé, amb qui han compartit una trobada per posar en comú el projecte.

Properament es realitzaran dues sessions per part de l’equip tècnic del Consell Coamrcal sobre temes de màrqueting, finançament i de com posar preu. El dia 11 de maig es farà la inauguració de la parada de venda i el dia 12 de maig es farà la venda coincidint amb el dia de la Festa Cultural a l’escola.

Els beneficis es destinaran a un projecte social i a una activitat de lleure per l’alumnat. Cada grup ha escollit com volia invertir els beneficis que s’obtinguin i han acordat destinar un gran percentatge (entre el 40 i el 60%) a l’Hospital Sant Joan de Déu que investiga sobre el Càncer infantil.

El programa Cultura emprenedora a l’escola

El programa Cultura emprenedora a l’escola, impulsat per la Diputació de Barcelona, es porta a terme aquest curs a 60 municipis de les comarques de Barcelona, amb la participació de 131 escoles i la creació de 22 cooperatives. Hi participen més de 5.000 alumnes en total.

Des que la Diputació de Barcelona va iniciar el programa al 2011, s’han anat incorporant municipis i escoles. El Consell Comarcal es va incorporar com entitat col·laboradora al programa en el curs 2016-17 amb el municipi d’Ullastrell. En el curs 2016-17 hi participen 5 municipis de la comarca (Terrassa, Sabadell, Cerdanyola, Rubí i Sant Quirze del Vallès) i el Consell Comarcal, amb un total de 16 escoles i la creació de 32 cooperatives. El Consell Comarcal treballa amb municipis que no compten amb aquest programa i ja es treballa per incorporar noves escoles el proper curs.

El programa està destinat als alumnes de cicle superior d’educació primària, amb la voluntat de consolidar aprenentatges en una etapa en la qual els nens i nenes evolucionen paulatinament cap a l’autonomia, l’autoconcepte i la seva inclusió en grups. Els i les alumnes de cicle superior treballen així els valors, habilitats i capacitats vinculades a l’emprenedoria: la iniciativa, la responsabilitat, l’assumpció de risc, la perseverança, l’aprofitament de recursos, el treball en equip, etc. També es reforcen competències bàsiques com la matemàtica, lingüística, digital, social, artística o coneixement del món físic.

 El projecte educatiu: la cooperativa pas a pas

El projecte educatiu inclou tots els passos per la creació i posada en marxa de la cooperativa escolar: constitució, imatge corporativa, finançament, producció, elecció del producte, venda en un mercat o fira local i beneficis a projectes socials i activitat lúdica. El projecte contempla la col·laboració amb altres agents del territori, com la visita a cooperatives i a l’ajuntament, entre d’altres.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail