Buscador per paraules clau
11 febrer 2016

L’economia social aporta el 5% del teixit econòmic i prop de 10.000 llocs de treball a la comarca

Un informe del Consell Comarcal del Vallès Occidental revela que a la comarca existeixen ja 1.531 iniciatives de caràcter social i solidari, una xifra que suposa el 5% del teixit econòmic de la comarca i prop de 10.000 llocs de treball. Les dades de l’informe s’han donat a conèixer avui en el marc de la 1a Trobada d’Economia social del Vallès celebrada al Centre d’Empreses de Can Roqueta de Sabadell, organitzada pel Consell i la Xarxa d’Innovació Social, amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell.

El conseller comarcal Joan Carles Paredes ha explicat que “des del Consell volem donar visibilitat a aquest sector i mostrar la importància que té en el teixit econòmic de la comarca. Les estimacions fetes fins ara ens diuen que unes 9.400 persones treballen en aquest sector, que ja aporta el 5% del teixit econòmic. Durant aquest 2016 treballarem una diagnosi més acurada de les diferents activitats, tant a nivell quantitatiu i qualitatiu, i podrem disposar d’una radiografia més concreta. Durant tot l’any, però, ja iniciarem diferents propostes fer fomentar l’economia social, per donar suport a les persones que tinguin idees i per posar en contacte els diferents agents, fet que permetrà que els projectes creixin i el sector s’enforteixi”.

El regidor de Treball i Empresa de l’Ajuntament de Sabadell, Eduard Navarro durant la seva intervenció a la trobada ha assegurat que “hi ha factors que expliquen el perquè està prenent força progressivament el sector i va estenent-se pel conjunt de la societat. Des de l’Ajuntament de Sabadell ens marquem com a obligació acompanyar les iniciatives d’aquest àmbit i crear instruments per a que es consolidin i perdurin més enllà de qui governi. Per nosaltres això implica canvi de dinàmica entre institucions i entitats, veritables protagonistes de l’Economia Social i Solidària, i passar a una nova fase d’interrelació”. 

1a Trobada d’economia social del Vallès

La 1a Trobada d’economia social del Vallès vol posar en contacte diferents agents del territori per fer emergir nous projectes en aquest àmbit. Aquesta trobada vol explorar aliances i donar eines els participants per fomentar projectes col.laboratius conjunts. Està dirigida especialment a les cooperatives, les associacions, fundacions i societats laborals amb un clar component i interès social. La trobada compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Ministerio de Empleo y Seguridad Social, el Fons Social Europeu i la Diputació de Barcelona. Tota la informació sobre la 1aTrobada d’economia social del Vallès es pot trobar a: http://innovaciosocialvalles.cat/.

La trobada ha estat inaugurada pel conseller comarcal president de la Comissió Informativa de Promoció Econòmica i Polítiques actives d’ocupació del Consell Comarcal, Joan Carles Paredes i el regidor de Treball i Empresa de l’Ajuntament de Sabadell, Eduard Navarro que han desgranat l’estat del sector a la comarca i les propostes que s’estan treballant.

Foment de l’economia social i solidària

Aquest 2016 el Consell Comarcal del Vallès Occidental treballarà amb els municipis de la comarca per fomentar i impulsar l’economia social en el marc de la Xarxa d’Innovació Social del Vallès. Fins al moment, la Xarxa havia fet un treball més general en relació a la innovació i emprenedoria social, enguany, també  es vol incidir de formar específica en l’articulació i suport de les activitats vinculades a l’economia social i solidària.

El pla pel 2016 de la Xarxa d’Innovació Social que ha dissenyat el Consell té tres línies de treball. D’una banda, es treballaran idees innovadores per a reptes socials en diferents espais de generació i concreció d’idees, com la segona edició del Social Weekend Vallès o els tallers de reptes socials. També en aquesta línia es convocarà a la tardor la tercera edició del concurs Idees innovadores per a reptes socials.

D’altra banda, es treballarà de forma específica per fomentar el sector de l’economia social. Es faran quatre trobades d’intercanvi de coneixement i debat, es crearà un espai permanent de col·laboració comarcal i un pla d’actuacions prioritàries. La voluntat és que els agents de l’economia social participin a les trobades per fer créixer el conjunt del sector i la seva pròpia activitat.

La tercera línia de treball és el programa d’actuacions sociolaborals innovadores. Es tracta d’uns seguit d’accions pilot i experimentals que, a partir de l’intercanvi, el netwoorking i la cooperació impulsaran la generació de noves activitats i projectes entre la col·laboració de persones desocupades, prioritàriament majors de 45 anys, i empreses, entitats, cooperatives i emprenedors i emprenedores.

Les dades i el Mapa d’economia social

L’informe el Consell Comarcal  indica que actualment hi ha al Vallès Occidental 1.531 activitats o agents actius en iniciatives de caràcter social o solidari. Aquesta xifra indica que l’economia social aporta el 5% del teixit econòmic (empreses) de la comarca. En comparativa, altres sectors generals com la construcció n’aporten el 10% i  la indústria el 17%.

Les societats laborals i les cooperatives són la base de l’economia social. Del total d’activitats, un 54% són societats laborals (828) i un 30% són cooperatives (472). Les associacions del tercer sector representen un 11’3% (173).

En termes de llocs de treball, malgrat no es disposen de dades per a la comarca, s’estima que, a partir de les ratis d’assalariats per activitat catalanes i espanyoles, gairebé suposen 10.000 assalariats (9.408).

Sabadell i Terrassa concentren entre les dues la meitat dels agents, amb un 25’2% i 24’2% respectivament. Les segueixen Rubí i Sant Cugat del Vallès, al capdavant dels municipis de la franja sud del territori com Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet i Barberà del Vallès.

L’informe del Consell Comarcal indica que les cooperatives, pel model de gestió i organització, són més resistents als períodes de crisis que no pas les empreses tradicionals. En canvi, les empreses tradicionals en època de creixement, creixen lleugerament més ràpid.

A part de l’informe, també s’ha publicat a la web de la xarxa el Mapa de l’economia social al Vallès Occidental amb l’objectiu de difondre i donar visibilitat a totes aquestes iniciatives. En el mapa s’hi pot cercar el tipus, nom i activitat de tots els agents en un mapa georeferenciat.

Podeu consultar aquí l’informe complert sobre el sector

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail