Aquesta tarda, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez i l’alcalde de Matadepera, Nil López, han visitat el nou espai i han mantingut una trobada amb el president de de la Federació d’ADF comarcal, Joan Trenchs. També hi han assistit el conseller de Territori del Consell Comarcal, Carles Rodríguez i el regidor de Seguretat, Protecció Civil i Medi Ambient de l’Ajuntament de Matadepera, Marcel•lí Bosch. Durant la reunió han compartit les dades sobre l’estat actual dels boscos i la seva vulnerabilitat en la campanya d’estiu.
Al Vallès Occidental hi ha 32.795 hectàrees de superfície forestal, un 56% del total de la superfície de la comarca, i el 90% de la superfície forestal és arbrada. Una altra dada rellevant és que el 88’9% de la superfície forestal és privada, amb més de 3.500 propietaris/es forestals.
El president del Consell Comarcal ha remarcat que “aquest any, i fruit de la situació post Covid-19, els boscos de la comarca viuran una situació de més ocupació per part de la població. Preveiem que molta gent vulgui gaudir de l’entorn natural que té prop de casa, com ja ha passat durant les fases del confinament i això fa que es sumi un nou factor de risc pels nostres boscos. Hem de demanar a la ciutadania la màxima responsabilitat i la màxima col·laboració en la prevenció d’incendis”. Giménez també ha agraït als ADF “tota la feina que s’ha fet durant la pandèmia a la comarca, fent suport als ajuntaments en tasques com la desinfecció el repartiment de subministres i el que fes falta. Una feina que ens ha ajudat a poder donar resposta a la ciutadania”.
Estat dels boscos de la comarca
Aquest hivern i primavera han estat més càlids que la mitjana, però també han estat estacions més plujoses que la mitjana. Segons el president de la Federació d’ADF, Joan Trench, “aquest últim fet i les previsions de precipitació i temperatura del proper mes de juliol porten a pensar que tindrem un inici de campanya tranquil, ja que el bosc es troba molt hidratat i no tenim sequera acumulada com altres anys. Però aquestestemperatures i pluges per sobre la mitjana també han provocat un creixement important de l’herba fet que ens pot provocar que si tenim períodes de temperatures altres i humitats baixes durant el mes de juliol o agost, el sotabosc fàcilment estigui disponible per cremar, i això comportaria la possibilitat de tenir focs ràpids de superfície i amb certa intensitat segons ens han informat des de Bombers”.
Trenchs afegeix que “fins la revetlla de Sant Joan podem considerar que tenim certa tranquil·litat, però dependrà de com siguin els propers mesos de si finalment tenim una campanya molt tranquil·la o una campanya una mica mes moguda”. ”Afrontem per tant una campanya ven diferent, que a priori ha de ser fàcil per les previsions del risc d’incendi, però que comportarà dificultats ens les feines de prevenció i extinció degut a les mesures de distanciament social per protegir la salut de tots i també en la coordinació entre els cossos que intervenim i que suposarà un sobre-esforç extra per part dels nostres voluntaris i voluntàries, que com sempre, faran el possible per donar un bon servei a la població i contribuir a la protecció de l’entorn natural que ens envolta”, assegura el president de la Federació de l’ADF comarcal.
Nou local per al Control Vallès de la Federació d’ADF
Fins ara la Federació d’ADF tenia ubicat el seu centre de Control de la comarca la Regió d’Emergències Metropolitana Nord de Bombers, des d’on es feia la coordinació entre l’ADF, el PVI de la Diputació i Bombers. Arran de la situació creada per la Covid-19 i la impossibilitat de compartir espais, la Federació d’ADF ha hagut de buscar una nova seu per a poder coordinar els recursos davant la campanya d’estiu. L’Ajuntament de Matadepera ha cedit a la Federació d’ADF l’espai de l’antiga caserna de la Guardia Civil. Amb la subvenció del Consell Comarcal s’han pogut adequar i configurar les comunicacions.
Aquest nou espai també permetrà a l’ADF del Vallès Occidental poder estacionar-hi els vehicles de coordinació comarcal, el material compartit entre les diferents ADFs de la comarca, fer-hi reunions de coordinació i ser punt de trobada dels federats.
El Consell Comarcal i la Federació d’ADF signen anualment un conveni de col·laboració, mitjançant el qual el Consell Comarcal realitza una aportació econòmica de 6.000 euros en concepte de col·laboració en les actuacions de prevenció activa i passiva dels incendis forestals a la comarca. Al conveni també s’estableix cooperar amb la Federació ADF en els programes de treball dels PPI i PPV, promoguts conjuntament per la Diputació de Barcelona, per les ADF i pels ajuntaments.