En base a aquests acompanyaments realitzats, es conclou que les empreses tenen necessitats en la digitalització per l’optimització dels processos productius. En aquest sentit, les noves tecnologies poden aportar solucions, ja sigui a partir de l’automatització i robotització, sistemes de sensorització, traçabilitat de processos o integració de sistemes amb clients i/o proveïdors. També es detecta la necessitat de productes amb funcionalitats digitals (integració d’electrònica i sistemes digitals) i també la integració de solucions tecnològiques, entre d’altres.
El conseller de Desenvolupament Econòmic Local i alcalde de Barberà, Xavier Garcés, explica que “les empreses reben suport constant i permanent per part del Consell Comarcal i dels responsables tècnics dels ajuntaments col·laboradors, per acompanyar i assessorar en les diferents etapes i identificar noves oportunitats de creixement. Per exemple, durant el transcurs del projecte s’ha facilitat l’accés a més de 20 empreses a programes i convocatòries de diferents organismes, com ACCIÓ, el Ministeri d’Indústria Comerç i Turisme, la Diputació de Barcelona, les patronals i cambres de comerç, a òrgans de finançament o d’altres entitats com les universitats i Centres tecnològics…”
Aquest servei està sent molt ben rebut per les pimes participants. Josep Maria Soms de l’empresa ICELAND SEAFOOD (Viladecavalls), que ha participat enguany, explica que “el projecte ens ha ajudat a revisar alguns processos interns i identificar noves solucions amb l’objectiu de millorar en eficiència interna”. Per la seva banda, Jordi Canal de l’empresa INTERFLEX (Montcada i Reixac) que està en la fase d’acompanyament, indica que “el projecte ens està facilitant eines i recursos per avançar en accions en curs amb un suport especialitzat”.
A part d’aquest servei d’acompanyament, també es fa seguiment de convocatòries de línies d’ajuts i subvencions dels diferents organismes per garantir i facilitar l’engegada de les actuacions identificades amb aquestes empreses.
El projecte es va iniciar l’any 2019 en total ha acompanyat amb aquest servei a 43 empreses industrials gràcies a la col·laboració d’onze ajuntaments de la comarca. En general, el perfil de les empreses és de menys de 50 treballadors, amb baix nivell de digitalització i amb compromís i capacitat per iniciar o millorar en els seus processos i productes. De les entrevistes realitzades el 84% de les empreses han obtingut un resultat que en termes generals, les situa en un baix nivell d’implementació de tecnologies digitals.
El projecte forma part del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental i rep el finançament del Servei d’Ocupació de Catalunya a través del Programa d’Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local, el Fons Social Europeu i Diputació de Barcelona.