Buscador per paraules clau
09 novembre 2021

El documental “Flor i tavella” explica la tradició del conreu de la mongeta del ganxet i reivindica el paper de l’agricultura a la comarca

Aquest dimecres s'ha estrenat el documental “Flor i tavella”, el resultat d’un treball de tres anys, seguint el conreu de la mongeta del ganxet al Vallès a través dels seus protagonistes. La projecció ha tingut lloc en el marc de la mostra de cinema de Castellar del Vallès, BRAM!, a l’Auditori Miquel Pont de la població vallesana. Ha ocmptat amb la l’assistència dels directors del documental, Rafel Uyà i Josep Alavedra. També hi assistirà el president del Consell i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez.

El documental forma part del projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès (IPCIV) i compta amb el suport del Consell Comarcal del Vallès Occidental a través del projecte Xarxa Productes de la Terra, que treballa per la recuperació del patrimoni agrícola de la comarca.Des de la sembra fins a la seva tria, el documental fa una mirada a l’esforç, la tècnica i també l’alegria d’algunes de les persones que en mantenen viu el conreu.  Podeu veure el tràiler del documental en aquest enllaç.

Durant l’acte d’estrena s’ha fet una tertúlia entre els dos directors i el productor de mongeta del ganxet, Ramon Casamada. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal ha reivindicat “el paper de la pagesia en la comarca” i ha assegurat que “tot i que som una comarca industrial, comptem amb un patrimoni intangible que és la manera de conrear i de cuidar la terra i això és gràcies a la feina de moltes persones, els pagesos i pageses, que fan perviure aquest llegat”.

Catàleg comarcal de varietats locals

Amb la voluntat de donar suport als agricultors i elaboradors de la comarca, el Consell Comarcal ha publicat aquest 2021 una memòria que aplega informació sobre el patrimoni agrícola de la comarca. La publicació “Memòria agrícola i prospecció de varietats locals del Vallès Occidental” vol ser un primer pas en la tasca de recuperació de la memòria i del patrimoni agrícola de la comarca i posar en valor la identitat vallesana. Una de les varietats és la mongeta del ganxet.

Aquest recull neix de prospeccions fetes arreu de la comarca i gràcies a entrevistes realitzades a persones coneixedores d’aquest llegat. D’aquestes trobades se n’han extret coneixements sobre varietats locals, sobre el maneig i les pràctiques agrícoles i sobre la història agrària del territori. Aquest document vol ser un punt de partida per seguir avançant en la conservació i recuperació d’aquest patrimoni.

 

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail