Buscador per paraules clau
13 desembre 2023

Es crea el Banc de llavors del Vallès Occidental per recuperar les varietats agrícoles tradicionals de la comarca

El Banc de llavors del Vallès Occidental comença a fer les seves primeres passes. Aquest dimarts s’ha presentat el conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Vallès Occidental i l’Institut Les Garberes de Castellar del Vallès per tal de poder fer realitat aquest projecte que vol recuperar les varietats agrícoles tradicionals de la comarca. Aquesta és una iniciativa que es porta a terme en el marc de la Xarxa productes de la terra i que compta amb finançament de la Diputació de Barcelona.

L’Institut les Garberes ha acollit la presentació del projecte que ha comptat amb la participació del president del Consell i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez; la vicepresidenta 2a comarcal i consellera de Promoció de la comarca, Montse Soler,  i Lisette Vall i Iolanda Verdugo, responsables del banc de llavors a l’institut Les Garberes. Durant l’acte també s’han fet diferents intervencions  per part de la responsable de banc de llavors locals Esporus, Xènia Torras i Bages i l’escriptor i cuiner del Restaurant ca l’Esteva, Xesco Bueno.

Recerca de la memòria agrícola

El projecte de recuperació de varietats locals té la seva base teòrica en la recerca d’informació i l’estudi dels cultius tradicionals de la comarca i dels coneixements que hi ha associats. A partir d’aquesta base teòrica s’han localitzat les varietats, que es van recollir a la publicació “Memòria agrícola i prospecció de varietats locals del Vallès Occidental”. La publicació també recull la tasca de les persones que han conservat la tradició agrícola al llarg dels anys fent-la arribar fins als nostres dies, en una comarca eminentment industrial.

El Consell Comarcal ha recollit diverses mostres de llavors locals d’hortalisses i fruiterar de les que en té la custodia, provinents de col·lectes realitzades entre els agricultors. El següent pas és poder disposar d’un banc de llavors que permeti la conservació i multiplicació de l’agrobiodiversitat catalana

Un centre d’estudis secundaris especialitzat en agricultura

L’Institut de Jardineria i Agricultura Les Garberes és un centre d’ensenyament d’estudis secundaris especialitzat en agricultura. Aquest centre presenta unes instal·lacions idònies per la conservació i preservació del material vegetal i en el coneixement d’aquesta matèria, amb personal especialitzat per fer-se càrrec de la gestió quan a recepció i maneig de les mostres. Així mateix, és un centre de trobada i referència, de la xarxa agrícola de la comarca.

Per això el Consell Comarcal posa a disposició de l’entitat recursos per a la cura, conservació, reproducció i distribució d’aquest material fitogenètic i l’Institut de Jardineria i Agricultura les Garberes actuarà com a seu del Banc de Llavors del Vallès Occidental procurant la conservació, multiplicació i distribució sense fins lucratius d’aquest material.

Des del Banc de llavors es mantindrà sempre una còpia de seguretat de cada varietat, degudament etiquetada on es faci constància a ser possible, de la procedència de la llavor.

Els objectius del Banc de llavors seran:

Recuperació de varietats locals

El patrimoni agroalimentari i gastronòmic és un actiu que parla de la identitat vallesana.  Històricament, el Vallès Occidental ha estat un territori agrícola. La referència que predomina en la cultura agrària vallesana és la del cultiu de la vinya. El creixement i especialització d’aquest cultiu va començar el segle XVIII i continuà creixent al llarg del XIX. L’arribada de la fil·loxera, a mitjans del XIX va provocar una crisi que afectà milers de pagesos i pageses. Moltes explotacions vallesanes van prendre la determinació de diversificar els cultius introduint fruiters  i productes d’horta  per a la seva comercialització als mercats locals, a Barcelona i en alguns casos a l’estranger. Cultius com el del presseguer, el cirerer, l’olivera, el meló, la maduixa o la mongeta van guanyar un espai molt important.

Malgrat tot, la gran industrialització de la comarca al s. XX va suposar la desaparició de bona part del patrimoni agrícola i la disminució del sector de la pagesia. No obstant, resta una bona mostra de varietats locals repartides a la comarca, moltes de les quals s’apleguen al catàleg presentat pel Consell Comarcal, on s’hi troben  recollides varietats de vinya, d’horta, de fruiterar i d’olivera, així com algunes curiositats sobre la cultura agrària local.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail