Buscador per paraules clau
El govern comarcal durant la sessió del Ple del 19 de gener de 2023
19 gener 2023

Els fons Next Generation permeten la contractació de 15 persones per desenvolupar el projecte d’“Impuls de la Transició energètica a la llar i la indústria al Vallès Occidental”

Una de les línies de treball del Consell Comarcal per aquest 2023 és la transició energètica, amb l’objectiu de fer costat a empreses i famílies en aquest canvi de model energètic i impulsar projectes d’energies renovables i d’eficiència energètica. Per això s’ha iniciat el projecte pilot “Impuls de la Transició energètica a la llar i la indústria al Vallès Occidental” que ha de permetre desenvolupar nous recursos, activitats i serveis que permetin accelerar la transició energètica i el foment de les renovables.

El president comarcal ha assegurat que “volem accelerar la transició energètica i el foment de les renovables, teixint complicitat amb els agents del territori i fent possible que la ciutadania i les empreses tinguin accés als fons europeus a través del suport, l’assessorament i l’acompanyament. Estem davant d’una oportunitat de finançament i la volem aprofitar”.

Aquest projecte transversal ha rebut una subvenció de 470.930 euros procedent dels  fons Next Generation EU en el marc del Programa de Primera Experiència professional en les administracions públiques. Això permet la contractació imminent de 15 persones per a la realització al llarg d’un any de tasques de suport en matèria d’informació, sensibilització, suport, acompanyament i gestió per a la incorporació de millores de la transició energètica en habitatges, indústries i Polígons d’Activitat Econòmica en col·laboració amb els serveis dels ajuntaments de la comarca.

Els professionals, que s’incorporaran al llarg del primer trimestre del 2023, són persones amb perfils de formació universitària en ciències mediambientals, arquitectura, enginyeria de l’edificació, enginyeries vinculades a la transició energètica, ciències socials, periodisme, entre d’altres. Aquestes actuacions estan subvencionades pel SOC i es financen amb càrrec als fons procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència –Finançat per la Unió Europea- NextGenerationEU.

Un cop en marxa el projecte i també amb aquests fons Next Generation concedits avui s’ha portat a aprovació del Ple el punt de partida per poder treballar conjuntament amb el Govern de la Generalitat i amb els ajuntaments de la comarca, teixint complicitats i confiances que ens permetin avançar en el projecte.

En cada àmbit, es preveuen un seguit de mesures prioritàries en base a la diagnosi feta des de l’Observatori Comarcal i l’Oficina comarcal de transició energètica, que permet tenir una fotografia actual de l’estat del parc d’habitatges i de les oportunitats que ofereix la indústria com a espai per accelerar l’ús d’energies renovables apostant per la creació de comunitats energètiques com a fita.

Tal com explica el conseller de Territori, Carles Rodríguez,
“pel que fa a la rehabilitació energètica a la llar, el treball que es porta a terme des de l’Oficina Comarcal de Rehabilitació ha permès detectar les necessitats de la ciutadania, sobretot amb les jornades que hem anat fent al territori el tercer trimestre de 2022. Això ha permès definir unes accions prioritàries”.

Aquestes accions tenen a veure en facilitar tota la informació a la ciutadania, a través d’una línia directa d’atenció amb una nova persona també finançada amb fons propis del Consell. També es vol treballar de la mà de les comunitats de propietaris, el personal dels ajuntaments i les Oficines Tècniques de Rehabilitació professionals.

D’altra banda, la indústria és un sector estratègic clau per avançar cap a un mercat energètic local i sostenible, essent el sector major consumidor d’energia final a la comarca amb una demanda energètica anual propera als 7.634,32 GWh: el 41,3% del consum d’energia final comarcal i el 19,1% del conjunt del sector industrial en el territori català.

El Vallès Occidental és la comarca amb major potencial de generació fotovoltaica a les teulades i els Polígons d’Activitat Econòmica concentren les cobertes més grans i amb característiques generalment més favorables per obtenir rendiments alts de generació d’energia.

Per això, es vol accelerar el desplegament de l’energia fotovoltaica a la comarca tant pel seu elevat consum d’energia com pel seu potencial de generació d’energia fotovoltaica a les seves cobertes. Es planteja donar suport a projectes de transició energètica a la indústria, en coordinació amb els agents del territori, amb l’objectiu final de promoure la creació de comunitats energètiques en el marc de la Comunitat Vallès PAE i amb accions d’acompanyament personalitzat, diagnosi, formació, informació i altre

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail