La Guia d’Activitats del Consell Comarcal s’edita des del 2008. En els darrers cinc anys l’oferta d’activitats s’ha incrementat, passant de 14 a 31 propostes. Les activitats proposades concretament pel Consell Comarcal inclouen diferents àmbits.
La vicepresidenta del Consell i consellera delegada dels temes d’Educació i Joventut, Núria Colomé, explica que “volem agrupar en un sol recurs totes les propostes educatives que tenen una visió comarcal i que estan relacionades amb l’activitat que realitzen les institucions supramunicipals. Creiem que aquestes propostes són un complement pels equips de docents i els animem a realitzar-les amb els alumnes. Les inscripcions per les activitats estan obertes durant tot el curs per tal de facilitar que es puguin anar adaptant a les necessitats de cada centre”.
D’una banda hi ha les que volen fomentar el coneixement de la comarca, la descoberta del territori i de les institucions que hi treballen. També es compta amb activitats que fan referència a la convivència i que incideixen, per exemple, en el llenguatge no sexista, les accions anti-rumors o la rebuda als nouvinguts.
En un altre ordre de coses, també es mantenen les activitats relacionades amb l’accés al món laboral i l’emprenedoria. En aquest àmbit, aquest curs també es proposa dues activitats relacionades amb l’economia verda i l’economia social. Aquesta darrera és una de les novetats per aquest curs i vol facilitar coneixements sobre noves formes de produir i noves formes de consumir en una economia més social: consum responsable i col•laboratiu.
La guia també ofereix 7 activitats relacionades amb l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental amb la finalitat de donar a conèixer l’entitat i les diferents funcions i tasques que realitza, apropant la història des d’un altre punt de vista i facilitant l’accés a la informació i documents que formen part de la història vallesana.
Un altre tipus d’activitats són les proposades pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. Amb l’inici del nou curs escolar, el Consorci posa a l’abast de les escoles i els equips docents de la comarca un conjunt d’activitats d’Educació Ambiental adaptades a les diferents franges d’edat i les necessitats específiques de cada centre. Amb l’aprenentatge als centres educatius, els infants poden convertir-se en transmissors de la importància de la reducció de residus i la separació selectiva a casa.
Aquest curs 2015-2016 es proposen vuit activitats que integren visites a les plantes de tractament del Consorci (el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental i la Planta de Biometanització de Can Barba), la implementació del compostatge a les escoles, la visita de la Deixalleria Mòbil i els tallers de sabó a partir d’oli de cuina usat. Totes les activitats s’adapten a les diferents necessitats organitzatives i educatives de cada centre.