El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha fet referència a la necessitat de funcionar en xarxa des dels diferents municipis de la comarca i ha dit que “quan una activitat econòmica s’instal·la en una ciutat, al final acaba generant riquesa econòmica, i, per tant, hem de ser capaços també de poder sortir del paradigma de la competició i de poder col·laborar”. El president comarcal també ha parlat de la importància del Vallès com a espai central de la indústria a Catalunya i dels treballs que s’estan realitzant en un marc de cooperació amb el Pacte Nacional.
D’altra banda, el vicepresident del Consell Comarcal i president de la Comissió informativa de Promoció econòmica i polítiques actives d’ocupació, Joan Carles Paredes, ha identificat la necessitat de crear un nou model de gestió de polígons com una de les prioritats a treballar de forma conjunta amb el Pacte Nacional. El vicepresident comarcal ha explicat algunes de les propostes de cara el nou pla, que tingui en compte aspectes com l’especialització territorial, els usos i activitats o les infraestructures de mobilitat.
L’alcaldessa de Barberà, Sílvia Fuster, ha donat la benvinguda als assistents i ha agraït el treball conjunt per promocionar l’economia dels municipis.
El portal és una eina viva que disposa de dades específiques sobre les característiques i serveis dels polígons, l’oferta industrial disponible i la informació de les empreses localitzades
El nou portal de polígons conté informació detallada sobre les característiques i serveis dels polígons, des de dades generals fins a activitat econòmica, mobilitat i accessibilitat, informació urbanística, subministraments bàsics, serveis i informació fiscal. També disposa d’informació de l’oferta de naus i solars en venda o en lloguer, amb enllaços als principals portals immobiliaris amb més de 2.000 ofertes actualitzades mensualment. Pel que fa les empreses, s’hi pot trobar informació i característiques de l’activitat de més de 12.000 establiments donats d’alta a Hisenda.
El cens de polígons es realitza mitjançant un treball coordinat amb la revisió del Sistema d’Informació dels Polígons d’Activitat Econòmica de Catalunya (SIPAE).
Els polígons censats tenen una extensió mínima de 5.000 m2 amb alguna activitat econòmica activa.
Els polígons representen un 8% de la superfície total del territori comarcal. El portal situa a la comarca 140 polígons, dels quals 114 estan relacionats amb el sector industrial, terciari i mixt; 10 estan per desenvolupar; 7 a mida gran empresa; 5 parcs tecnològics i 4 zones comercials.
El 44% dels polígons recollits al portal són petits, amb menys de 50 empreses ubicades, i el 36% aglutinen més de 100 empreses
El Vallès Occidental compta amb un 32% de superfície de sòl urbà i urbanitzable. De la superfície total, el 58% està dedicat a activitats econòmiques, una xifra amb molta dispersió i diversitat. El 44% dels polígons de la comarca són de mida petita, amb menys de 50 empreses ubicades. Aquests són els polígons amb menys disponibilitat de superfície total i menys concentració de teixit productiu. El 20% són polígons mitjans, amb un total de 50 a 100 empreses ubicades. D’altra banda, un 36% dels polígons vallesans aglutinen més de 100 empreses, amb una major disponibilitat de superfície i una concentració molt important de teixit productiu.
Pel que fa les característiques dels polígons, un 35% estan relacionats amb entitats o associacions; un 61% amb cobertura fibra (un 11% parcial); un 32% són industrials; un 8% amb centres de serveis i un 75% amb bars i restaurants.
Potencial de desenvolupament de nou sòl a la comarca
La comarca compta amb un marge de creixement i potencial d’espais per desenvolupar del 8%, concentrat especialment a Terrassa. En total es calcula que hi ha un total de 10 polígons per desenvolupar, 126 polígons industrials i grans empreses i 136 parcel·les de sòl desenvolupat. A més, cal sumar-hi el sòl disponible, amb nuclis més recents com el Parc de l’Alba, Sabadell Parc Empresarial o Franja Nord, i d’altres més antics com Can Feu, el Parc Ripoll o Ca n’Esteper.
El Portal de Polígons del Vallès Occidental és una eina de coneixement, difusió i promoció dels polígons d’activitat econòmica. Parteix d’un sistema d’informació que requereix d’una actualització constant i la col·laboració de la resta d’administracions i empreses. Podeu fer arribar incidències i propostes de millora a l’adreça: ccvoc.pacte@ccvoc.cat