Buscador per paraules clau
05 octubre 2015

El Vallès Occidental es coordina per poder fer una acollida dels refugiats amb les màximes condicions

El Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental s’ha constituït avui per al mandat 2015-2019 i ha abordat en la seva primera sessió l’acolliment dels refugiats que provenen de territoris en conflicte a la mediterrània. El conjunt de representants municipals han acordat una actuació conjunta per tal de poder planificar l’acollida de les persones refugiades amb les màximes condicions i garantint que puguin tenir accés als mateixos recursos siguin acollits al municipi que sigui. Una Comissió tècnica treballarà per crear un Pla Comarcal d’Acollida de Refugiats que identifiqui les necessitats, la disponibilitat dels municipis i el mapa de recursos comarcals, i que pugui orientar de forma unificada la ciutadania i sensibilitzar la població.

El president del Consell d’alcaldes i alcaldesses, l’alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, ha remarcat la necessitat que “l’acollida de persones refugiades es pugui fer amb les màximes condicions. Hem de poder mobilitzar de manera oportuna els recursos per acollir els refugiats mitjançant el Pla d’Acollida”. Giménez també ha explicat després de la reunió que “la major part d’alcaldes i alcaldesses han mostrat la seva col•laboració amb ajudes directes en funció de la disponibilitat pressupostària per ajudar les entitats que treballen en ruta i també hem acordat reclamar al govern de l’Estat que s’apliqui un contingent de persones per acollir i que es pugui ampliar el termini d’acollida de 6 a 24 mesos”. 
El president del Consell Comarcal també ha explicat que “necessitarem molts recursos: sanitaris, d’assessorament jurídic, serveis socials, educació i temes lingüístics. Hem coincidit que no cal crear nous serveis per atendre les persones refugiades sinó reforçar els que ja existeixen actualment i que en part tenim ja col•lapsats per la situació econòmica actual. És important que cada municipi faci una proposta de quines possibilitats d’acollida tenen en funció de molts paràmetres, com la seva població, la taxa d’atur, el parc d’habitatge, els serveis existents…D’aquesta manera des de la comarca podrem protocalaritzar l’acollida i fer-la en condicions”. “També esmerçarem esforços en sensibilitzar la població. Hem de fer pedagogia i conscienciació i demanem la implicació dels mitjans de comunicació per tal d’explicar bé el que es farà”, ha afegit. 
A la reunió dels alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental també hi ha assistit l’alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona que ha concretat “un ajut d’emergència econòmic important de la Diputació al Fons Català de Cooperació, al voltant dels 100.000 euros per l’ajut les entitats que estan treballant en ruta, sobre el terreny”. Conesa també ha explicat que “es treballa en els ajuts de continuïtat amb la creació, per part de la Diputació, d’una borsa de fons a través de la línia d’ajuts d’atenció a les persones, per als municipis que tinguin persones en acollida” i ha remarcat que el paper dels Consells Comarcals en l’acollida serà important ja que molts tenen competències en serveis socials en els municipis més petits. 

Per la seva banda, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernández, ha explicat que “Sabadell és una ciutat amb forta tradició acollidora i que actualment té el 40% dels llits que el ministeri té per a asil. Per això posem el coneixement i l’expertesa al servei del Consell Comarcal i dels altres municipis per poder tirar endavant aquest Pla d’Acollida”. 

Un Pla d’Acollida que es preveu tenir preparat els propers mesos, ja que es preveu que els primers contingents puguin arribar en un termini de 4 o 5 mesos, un cop determinat el nombre de persones refugiades que es puguin acollir a cada país. 

En aquest sentit, la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa, Rosa Mª Ribera, ha afirmat que “l’important és que estem començant a reaccionar a la crisi i ho estem fent des dels municipis. I hem de tenir en compte que la majoria de famílies que puguin arribar poder ser desestructurades per les conseqüències del conflicte i també força grans, de cinc, set o nou membres. Per tant hem de procurar poder fer una acollida adequada”. 

El Consell d’alcaldes i alcaldesses d’aquest matí ha aprovat un acord –que trobareu adjunt- on també s’aprova l’adhesió a la “Moció de Suport a l’acollida de la població refugiada víctima dels conflictes armats a la mediterrània”, impulsada pel Fons Català de Cooperació i les entitats municipalistes FMC i ACM. L’acord també insta els ajuntaments i el propi Consell Comarcal a aprovar la citada moció als respectius plens municipals. (també us adjuntem la Moció). 

El Consell Comarcal “té previst aprovar en el proper ple ordinari del 8 d’octubre un ajut per atendre necessitats d’acollida en ruta i també l’adhesió a la moció del Fons Català i les entitats municipalistes”, tal com ha explicat durant el Consell d’Alcaldes la vicepresidenta i responsable de Serveis Socials, Maria Àngels Marcuello. 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail