Buscador per paraules clau
24 desembre 2015

El Vallès Occidental elaborarà un protocol d’actuació davant de catàstrofes al medi natural

El 9 de desembre de 2014 el Vallès Occidental va patir la catàstrofe natural més important des de les riuades de 1962. El temporal de vent que va afectar part de la comarca va provocar danys de gran magnitud als boscos de la comarca i va deixar dues víctimes mortals a Terrassa. Un any després, el Vallès Occidental treballa per elaborar un protocol que permeti a tots els municipis coordinar-se davant episodis i catàstrofes com aquesta. El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, ha explicat que “des del 9 de desembre passat no s'ha parat de treballar” i que “es compleix el primer any de les ventades amb el 70% de les hectàrees afectades netes”. Giménez explicat però que “encara queda feina per fer però es preveu que abans de la temporada d'estiu del 2016 tota la tasca grossa de retirada d'arbres estigui finalitzada”.

La consellera delegada de Territori, Elizabeth Passamonte, assegura que “ens vam trobar amb la tessitura que s’anaven prenent decisions de manera molt especial per cada municipi, no hi havia canals ni fluxos de comunicació per prendre decisions de manera coordinada. Per això, es treballa en un protocol que permeti saber quines decisions s’han de prendre en tot moment i fer-ho de manera coordinada”.  

El Consell Comarcal del Vallès Occidental va calcular que les ventades van fer caure més mig milió d’arbres a tota la comarca. Es van sol·licitar més de 13 milions d’euros per poder refer els danys a la Generalitat i la Diputació de Barcelona. En aquest sentit, des de la institució comarcal s’agraeix la col·laboració del Departament de Governació de la Generalitat i de la Diputació.

Els ajuntaments de la comarca estan acabant les tasques de retirada i alhora fent la valoració de les actuacions per tal d’afrontar una posada en comú a la comarca que permeti  saber la superfície final aprofitada,  el volum de fusta extreta, la destinació de la fusta retirada, l’estat de la superfície “netejada” i la superfície final afectada i treballada.

La valoració de les diferents estratègies escollides pels ajuntaments a l’hora d’abordar i afrontar les conseqüències de les ventades, així com la coordinació de les administracions ha de permetre treballar en un document d’àmbit comarcal que unifiqui criteris i agilitzi una resposta més eficient: el protocol comarcal d’actuació davant de catàstrofes al medi natural. En aquest sentit, els diferents regidors i regidores ja van parlar d’aquesta qüestió en la reunió que es va fer a mitjans d’octubre i ja s’han iniciat els treballs pertinents. 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail