Es tracta de dos punts de referència en l’atenció dels i de les joves a la comarca del Vallès Occidental en coordinació i treball en xarxa amb els serveis d’informació juvenil i els agents dels diferents àmbits d’actuació que afecten el jovent. Des d’aquestes oficines es deriven els i les joves als diversos serveis d’emancipació juvenil especialitzats.
El Consell Comarcal del Vallès Occidental té delegades certes competències en matèria de Joventut amb l’objectiu d’afavorir la situació i el desenvolupament de les polítiques en el territori impulsant actuacions des de la comarca amb caràcter integral i transversal. És en aquest sentit que el Consell actuarà de coordinador i planificarà, dissenyarà i gestionarà formacions per als professionals que treballen amb els joves.
La consellera delegada dels temes d’Educació, Joventut i Esports, Núria Colomé, ha explicat que “els nous espais d’atenció al jovent que es creen al territori volen facilitar la comunicació amb els i les joves, oferint-los l’atenció integral necessària pel seu desenvolupament personal i social i contribuir al seu procés d’emancipació”.
Les Oficines Joves a Sabadell i Terrassa
Les dues Oficines Joves disposaran de servei d’informació juvenil, orientació i assessorament generalista. També oferiran informació i orientació del servei de Garantia Juvenil i altres serveis d’emancipació. El conveni estableix una delimitació de les àrees d’influència de les Oficines per tal de facilitar la tasca dels tècnics municipals. Tot i això, els joves es podran desplaçar a qualsevol de les dues.
L’Oficina Jove ubicada a Terrassa donarà servei a Castellar del Vallès, Castellbisbal, Gallifa, Matadepera, Rellinars, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sant Llorenç Savall, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.
L’Oficina Jove ubicada a Sabadell donarà servei als municipis de Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Sant Qurize del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat.
La Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil
L’any 2010, amb l’aprovació de la Llei 33/2010, de l’1 d’octubre, de polítiques de joventut, es va crear la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil. Per al seu desplegament al territori, la Direcció General de Joventut prèvia disposar de les Oficines Joves com a eina capaç de gestionar la complexitat i la diversitat de les polítiques de joventut arreu del territori.
El desplegament de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil suposa la creació i reordenació d’unes xarxes d’emancipació juvenil al territori que integrin els serveis oferts als i les joves des de diferents administracions –Generalitat de Catalunya, consells comarcals i ajuntaments- orientats a l’emancipació d’aquests i aquestes, amb la idea de fomentar la coordinació i el treball en xarxa entre diferents serveis públics, agents i entitats del tercer sector, establint uns protocols clars i compartits d’acompanyament i derivació. De fet, el suport a l’emancipació juvenil és una prioritat del Pla Nacional de Joventut 2011-2020.