Buscador per paraules clau
21 abril 2020

El Vallès Circular proposa petits canvis d’hàbits durant el confinament per avançar cap a un consum sostenible i responsable

El Vallès Circular proposa aprofitar aquests dies de confinament per observar i reflexionar sobre els hàbits de vida i de consum i sobre l'efecte que l'estil de vida comporta en el medi ambient. És una oportunitat per fer-ho amb la família, per valorar i provar petits canvis que contribueixin a un món més sostenible.

Reflexionar sobre què es consumeix i com es consumeix, sobre la relació d’aquest consum amb la salut, la qualitat de vida o l’impacte en el medi ambient; o pensar en l’estil de vida que condiciona un o altre tipus de consum, és un primer pas per avançar cap a un consum conscient i responsable, per assumir un paper actiu i contribuir a la implementació d’un model econòmic més sostenible a nivell social, ambiental i econòmic.

Aquests dies de confinament són una oportunitat per fer les coses d’una altra manera. Els contactes o les xarxes socials seran de gran ajuda per aprendre a fer tot allò que no se sap, per trobar informació, explicacions, propostes…

• Reaprofitar al màxim tot el que tenim fent croquetes, empanades, purés… i evitar el malbaratament alimentari.

• Cuinar llegums o fer massa per a pizzes, tortes o canelons i comprovar que no cal comprar tants productes precuinats.

• Ordenar l’armari de la roba o de la cuina i descobrir tot allò que no s’utilitza i que pot ser de valor per altres persones. Preparar per vendre o donar.

• Revisar la roba de la llar per trobar altres usos a llençols o estovalles, com fer mascaretes o bosses reutilitzables.

• Conèixer aplicacions on llogar o compartir coses que necessites puntualment, roba, joguines…

• Identificar pots o caixes o altres materials que es poden manipular per tenir altres usos, decorar, fer jocs…

• Descobrir com es pot fer la neteja amb productes naturals i provar com fabricar-los i/o utilitzar-los.

• Comprar en els comerços locals i mercats municipals, recolzant els comerciants, prioritzant productes naturals i de temporada.

• Provar iniciatives de consum agroecològic i de proximitat per una alimentació més saludable.

• Aprendre a cultivar algunes verdures en el pati o terrassa.

• Reduir la generació de residus, observant la quantitat de residus que es generen i mirar què es podria reduir comprant d’una altra manera.

• Separar adequadament el residu orgànic i començar a fer compost per a plantes o l’hort.

• Comprovar si es poden aplicar sistemes per a reutilitzar aigua, aprofitar l’energia o implementar l’ús d’energies renovables.

Amb canvis en aquesta línia, es pot contribuir al desenvolupament de l’economia circular, orientada a aprofitar i allargar al màxim el temps de vida de materials i productes, posant en valor conceptes com la reutilització, la reparació, la remanufactura… Un model contrari a l’actual economia lineal (basada en produir, consumir i llençar). Un canvi que requereix alhora del compromís de les empreses productores, que han de posar en el mercat serveis i productes amb qualitats que permetin la durabilitat i l’aprofitament, i de les persones consumidores, que han d’abandonar el model consumista actual i prioritzar altres criteris de compra i consum.

A l’apartat #pensacircular del web Vallès Circular es poden trobar orientacions i propostes.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail