Buscador per paraules clau
28 setembre 2023

El projecte Transició energètica a la indústria ja ha informat a més de 140 empreses sobre l’autoconsum compartit

Impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental en col·laboració amb els ajuntaments de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Montcada i Reixac, Rubí, Vacarisses i Viladecavalls i les entitats i associacions de polígons, el projecte va començar el mes de maig i té l’objectiu de vertebrar noves formes de consum energètic sostenible entre les indústries.

A partir de plans de treball locals específics, es realitzen diferents activitats com, per exemple, informar les empreses de les opcions que tenen per incorporar l’autoconsum compartit. A partir de conèixer la seva situació, com ara si disposa de plaques instal·lades, d’un consum energètic elevat o bé d’un potencial solar alt a la seva coberta, l’equip tècnic del projecte explica com podria col·laborar amb empreses del seu entorn i millorar en l’ús i consum energètic. El projecte “Transició energètica a la indústria” està subvencionat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència  amb fons de la Unió Europea – Next Generation.

Si bé el marc normatiu que regula l’autoconsum compartit encara té alguns aspectes per concretar i desplegar, ja existeixen diferents formes per treure més rendiment a l’autoconsum de les plaques existents o per estalviar costos energètics a empreses que no poden posar-ne però els interessa consumir energia fotovoltaica.

Un model propi de valoració del potencial solar individual i col·lectiu

A partir d’experiències d’ajuntaments i entitats del territori, el projecte ha desenvolupat dos models d’informe que analitzen les possibilitats d’empreses i polígons per a gestionar el seu consum d’energia fotovoltaica.

D’una banda, es porten terme informes d’autoconsum per a les indústries. Aquests proposen una instal·lació fotovoltaica, amb una simulació d’emplaçament de plaques i del disseny elèctric a la coberta, i estudien la seva capacitat d’autoconsum. També analitzen la generació estimada que produiria la instal·lació i el cost econòmic d’aquesta, comprovant així la viabilitat econòmica de la instal·lació fotovoltaica. L’informe simula dos escenaris: instal·lació fotovoltaica per autoconsum individual i una proposta per de instal·lació per autoconsum col·lectiu. Es tenen en compte els avantatges i inconvenients de cada escenari i es calcula què seria més econòmicament viable per l’empresa i pel seu entorn.

D’altra banda, també s’elaboren informes del potencial col·laboratiu en transició energètica del sector industrial a nivell municipal. Aquests analitzen l’estat de la qüestió per a l’autoconsum compartit i el desenvolupament de comunitats al sector industrial, per mitjà d’una radiografia preliminar de la situació del municipi que permet elaborar una llista de les empreses tractores amb més potencial per dur a terme projectes col·lectius d’autoconsum energètic.

23 polígons prospectats amb 112 instal·lacions solars identificades

Per tal de realitzar els informes de potencial col·laboratiu municipal s’analitzen els polígons objecte de treball. A dia d’avui, s’ha recollit i validat informació de 23 polígons de sis municipis.

En els informes s’han revisat un total de 2.575 naus i se n’han identificat 112 amb instal·lacions fotovoltaiques, només el 4% del total. La generació estimada d’aquestes instal·lacions fotovoltaiques ja existents és de 3,8 GWh/any, però si s’instal·lessin plaques a les cobertes de totes les naus dels 23 polígons, la generació fotovoltaica podria arribar a ser d’ 1 MWh/any.

Els polígons presenten una gran potencialitat de generació d’energia fotovoltaica, i si s’aprofitessin més cobertes de naus per instal·lar plaques podrien convertir-se en grans motors en la transició energètica.

Trobades amb empreses, entitats i ajuntaments de l’àmbit industrial dels municipis

Per tal d’impulsar aquests avenços cap a polígons i municipis més sostenibles, es realitzen reunions amb els ajuntaments i associacions per presentar la informació més rellevant recollida a l’informe.

Per impulsar les noves formes de consum, és fonamental facilitar la cooperació entre les empreses per intercanviar interessos i necessitats. Per això, es porten a terme jornades de divulgació amb empreses dels polígons prospectats, entitats de polígons i ajuntaments dels municipis amb pla de treball local. Com la que es va realitzar el juliol passat al municipi de Vacarisses. Aquesta va comptar amb l’assistència d’importants empreses del polígon, algunes que ja tenen plaques fotovoltaiques i d’altres que estan en procés d’incorporació, així com l’entitat de gestió del polígon.

Properament, es realitzaran més trobades amb empreses a altres municipis i així continuar treballant conjuntament cap a un consum energètic més sostenible i compartit a la indústria.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail