Aquest projecte d’Equinoteràpia social aprofita la relació amb el cavall per ajudar a persones amb dificultats a superar els seus conflictes. L’enfocament del projecte parteix de la teoria de la resiliència i és aquesta la capacitat que s’intenta despertar en els participants del projecte, a través del treball amb cavalls, que són els grans mestres que ens ensenyen a obrir-nos a un desenvolupament més sa i positiu.
En l’equinoteràpia social es desenvolupa un treball promocional que busca descobrir i enfortir capacitats i recursos en les persones. L’equinoteràpia social és una experiència multisensorial, que té com a finalitat, utilitzar tots els sentits de la persona per travessar la barrera emocional i comunicar-se amb ella.
El contacte amb cavalls, ha obtingut resultats altament positius. Els cavalls reuneixen condicions de mida, etologia i comunicació, apropiats per desenvolupar un treball terapèutic profund i positiu en tots els sentits: cognitiu, conductual i emocional.
Tanmateix, el maneig del cavall els permet adquirir una sèrie de qualitats que l’animal, per la seva etologia, els exigirà com són la seguretat, l’harmonia, la calma i la comunicació no verbal. Per tant, l’adolescent modificarà la seva conducta per un desig intrínsec, ja que vol comunicar-se i relacionar-se amb el cavall. D’altra banda, en participar en les teràpies com a auxiliar, es treballen aspectes com la responsabilitat, el treball en equip, el fet de sentir-se útils ajudant i l’empatia, entre d’altres.
Aquestes habilitats són útils tant per la vida com per la inclusió laboral perquè participen com un treballador més dins d’un equip i un ambient laboral, en què són requisits imprescindibles, la flexibilitat, la comunicació, la iniciativa i la resolució de conflictes.
Aquesta iniciativa va sorgir dels treballadors i treballadores del Consell Comarcal del Vallès Occidental, en el marc de la primera edició dels Pressupostos Participatius 2017 i s’ha mantingut pels bons resultats que ha demostrat i per la valoració positiva en el jovent participant.