Buscador per paraules clau
26 gener 2017

El Ple del Consell Comarcal es compromet a donar suport a les persones afectades per les clàusules sòl

La moció, presentada pel grup comarcal d’ENTESA, prospera amb el suport de tots els grups municipals excepte el Partit Popular que s’absté. Amb aquest acord, l’ens supramunicipal pretén acompanyar i assessorar als afectats en el procés de reclamació d’aquesta clàusula imposada per entitats financeres via contractes hipotecaris.

El Ple del Consell Comarcal ha aprovat per majoria la moció de suport a les persones afectades per les clàusules sòl presentada pel grup comarcal d’Entesa. Amb aquest acord, l’ens supramunicipal es compromet a acompanyar, assessorar i defensar els interessos dels ciutadans que es trobin en el procés de reclamació d’aquesta clàusula o que hagin formalitzat una hipoteca basada en l’Índex de Referència sobre Préstecs Hipotecaris (IRPH).

El Consell Comarcal considera que en els darrers anys la ciutadania ha estat testimoni de “pràctiques que podrien ser qualificades com a abusives per part de les entitats financeres”i apunta que, de fet, més de la meitat de les consultes ateses darrerament per les oficines municipals d’atenció al consumidor (OMICs) han estat en aquest camp. Així, el Consell considera “imprescindible” oferir “un assessorament de primera acollida amb caràcter objectiu, gratuït i universal, no només per identificar correctament cada casuística i indicar-ne les passes a seguir, sinó per assegurar-ne un accés universal i equitatiu”.La primera acollida al ciutadà per part dels serveis municipals té l’objectiu d’evitar possibles males praxis per part d’assessories privades.

La moció reclama que les entitats financeres “paguin tots els diners a les persones afectades tal i com diu la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i la del Tribunal Suprem”. Al mateix temps que exigeix que “el govern central no faci cap maniobra per protegir els bancs”.

No cal esperar que sigui la justícia, cas a cas, la que resolgui un problema que neix de les males pràctiques de les entitats bancàries, per tant ha d’operar una posició comuna harmonitzada amb el Banc d’Espanya que elimini aquesta clàusula dels contractes hipotecaris. És imprescindible articular els mecanismes normatius necessaris que permetin reparar el dany causat. No es pot oblidar que aquestes clàusules van ser un element fonamental de la crisis social de l’habitatge.Per culpa de les clàusules abusives milers de persones es van veure obligades a deixar de pagar quotes hipotecàries i, en última instància, van ser desnonades.

Així, durant la sessió plenària del Consell Comarcal del Vallès Occidental s’han adoptat els següents acords:

  1. Instar al Govern de l’Estat a aprovar, amb diàleg i acord amb els grups parlamentaris, les organitzacions de consumidors i les plataformes d’afectats un projecte de llei amb l’objectiu que les entitats financeres facin efectiu el compliment de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 21 de desembre de 2016 sobre contractes celebrats amb els consumidors celebrats en els assumptes C154/15, C307/16 i C308/15, així com la sentència núm. 705/2015 del Tribunal Suprem de 23 de desembre de 2015 sobre condicions generals de la contractació i acció de cessament de clàusules abusives inserides en préstecs hipotecaris i altres contractes bancaris, mitjançant una solució universal i realitzada amb les màximes garanties i rapidesa i alhora donar compliment a la sentència.
  1. Instar al Govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat de Catalunya que es presentin com a part interessada en el procés i que actuïn en defensa dels interessos de les nombroses persones afectades per fer complir l’establert en la sentència del TJUE.
  1. Instar al Govern de l’Estat a que desenvolupi una legislació que asseguri la transparència dels productes bancaris comercialitzats, la seva correcta comunicació a les persones contractants d’aquest productes acompanyat també d’un règim sancionador quan aquestes incorrin en pràctiques abusives o poc transparents.
  1. Instar al Govern de l’Estat a que comuniqui al Banc d’Espanya, com a organisme regulador, la necessitat d’impulsar una campanya de comunicació per part de les entitats financeres per tal de garantir la correcta informació per al conjunt de les persones afectades, dels seus drets i els seu deures pel que fa a la reclamació contra les clàusules sòl.
  1. Instar al Govern de l’Estat que comuniqui al Banc d’Espanya; a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i al Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat a realitzar les actuacions d’inspecció, investigació i sanció necessàries sobre l’actuació de les entitats financeres en el cas de la clàusules abusives.
  1. Instar al Govern de la Generalitat mitjançant l’Agència Catalana de Consum a canalitzar les demandes contra les entitats financeres i a reforçar els serveis destinats a les persones afectades.
  1. Donar suport a totes les iniciatives legislatives i parlamentaries encaminades a tan a la denuncia i divulgació de les males pràctiques abans esmentades com a defensa i demanda de restitució dels drets de les persones afectades.
  1. Demanar a la Diputació el reforç del SIDH, servei en el qual es convenia els temes d’assessorament d’habitatge, per garantir un assessorament objectiu i equitatiu en defensa dels drets de les persones afectades per les clàusules sòl i sobre els crèdits contractats en base a l’ Índex de referència de préstecs hipotecaris, IRPH.
  1. Instar al Consell Comarcal del Vallès a fer, a través del SIDH, l’assessorament i la defensa jurídica a través de l’OFIDEUTE.
  1. Demanar als ens municipals supramunicipals el suport necessari per reforçar els serveis d’atenció a les persones afectades per garantir un primer serveis d’assessorament professional i gratuït. Independentment de la mida o les capacitats del municipi on resideixin
  1. Traslladar aquest acords al Govern de l’Estat, al Govern de la Generalitat, a la Diputació de Barcelona, a la FMC i a l’AMC.
Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail