Amb el nou Protocol, la comarca disposarà d’un instrument compartit i consensuat per les administracions i entitats del territori que ha de permetre actuar davant d’assetjaments i agressions sexuals a l’àmbit comunitari. També facilita la intervenció coordinada i el treball en xarxa des de la proximitat i el coneixement, elaborant recomanacions per organitzar actes públics i circuits per saber com actuar a nivell local, de forma participada amb la ciutadania, en moments de crisi.
Per tal d’elaborar el protocol s’han realitzat diferents sessions de treball amb el grup motor, que ha estat format per 14 professionals i càrrecs electes de la comarca. Hi han participat representants d’ajuntaments, dels Mossos d’Esquadra, de l’Institut Català de la Salut, de Mútua de Terrassa i de la UAB. Aquest grup motor ha realitzat una sessió formativa, una exploratòria i una de validació de la diagnosi. També s’han realitzat entrevistes a agents del territori.
L’elaboració del protocol ha comptat amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona i l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears.
Comissió tècnica comarcal per a l’abordatge de la violència masclista
El document aprovat avui pel Ple del Consell té el vist-i-plau de la Comissió tècnica comarcal per a l’abordatge de la violència masclista. Aquesta comissió es va constituir el desembre de 2015 per treballar els circuits i el coneixement de recursos per part dels professionals de la xarxa d’atenció, així com per realitzar propostes d’adequació dels serveis i recursos existents.
El mes de novembre del 2016 la comissió va donar el vist-i-plau al text del Protocol de violència masclista que es va aprovar pel Ple del 17 de novembre de 2016. Durant els anys 2017 i 2018 la Comissió ha treballat el Protocol comarcal per de violències a l’espai públic i contextos d’oci. Ara es preveu iniciar la diagnosi i realització d’un Pla marc per a la igualtat per raó d’orientació sexual i identitat de gènere al Vallès Occidental.