També preveu accions que, amb una mirada posada en el mig i llarg termini, permetin incidir de forma proactiva i preventiva en els factors socials que incideixen positivament en la qualitat de vida de les persones i famílies de la comarca. El Pla compta amb l’informe favorable del Consell d’Alcaldies.
Tot i que alguns indicadors mostren una certa recuperació de l’economia els darrers mesos la crisi de la COVID-19 ha deixat importants seqüeles socials que afectaran a moltes ciutadanes. El Pla d’Innovació per a la Protecció Social és marc de referència i punt de partida per al desplegament d’actuacions que permetin avançar cap a un territori més equitatiu, cohesionat i just. Per no deixar enrere a ningú. És un document viu i dinàmic, que ha de permetre recollir permanentment noves línies i mesures a partir del treball en xarxa amb els agents del territori.
Aquesta planificació està prevista al Pla de Reconstrucció aprovat el juny de 2020 i parteix de l’”Estudi sobre l’impacte de la crisi de la COVID-19 sobre la població del Vallès Occidental”, així com també de les aportacions recollides en el marc de diversos espais de debat i treball conjunt on han participat ajuntaments, entitats socials i universitats.
El Pla d’Innovació per a la protecció social contempla:
El Pla s’articula en funció de 13 línies de treball que podeu veure en la presentació i que pretenen recollir un conjunt de mesures que caldrà desplegar al llarg dels propers anys. Així , contempla mesures destinades a promoure la sostenibilitat alimentària amb l’impuls de projectes innovadors matèria d’aprofitament alimentari. També preveu mesures destinades a l’habitatge per donar resposta a situacions d’urgència social, la promoció de l’habitatge social i l’impuls de projectes pilot de rehabilitació urbanística dels habitatges i comunitats dels barris i zones més deprimides.
Un altre aspecte prioritari són els efectes de la crisi en la salut emocional i psicològica de moltes persones, amb especial incidència en els grups més vulnerables i també aprofundeix en matèria d’igualtat de gènere i en mesures per a la gent gran i persones dependents.
Pel que fa a educació i socialització al llarg dels propers anys, caldrà reforçar els serveis educatius fora escola, el seguiment de les famílies i col·lectius més vulnerables. L’accés de la digitalització i la reducció de la bretxa digital és un dels principals reptes que caldrà abordar.
Pel que fa a l’atenció a la vulnerabilitat l’objectiu de les mesures recollides és no deixar a ningú fora del sistema incidint en el seu seguiment. La línia migració i cooperació al desenvolupament contempla el desenvolupament de projectes i iniciatives adreçades a dones i/o joves immigrants.
Finalment les tres darrers línies tenen un caràcter transversal i tenen com a objectius la transferència de coneixement, el desenvolupament de sistemes d’informació, gestió i avaluació i finalment el treball en xarxa.
Autoria fotografia: <a href=’https://www.freepik.es/fotos/social’>Foto de Social creado por freepik – www.freepik.es</a>