El conseller de Benestar Social, Pol Altayó, afirma que “aquest compromís quadriennal del Departament amb l’Administració local permet planificar coordinadament la prestació dels serveis socials i altres programes de benestar social i polítiques d’igualtat, famílies amb infants, gent gran, acció comunitària, persones amb discapacitat, i joves, entre d’altres col·lectius. Amb aquest acord es dóna continuïtat als serveis i programes de 2015 i s’amplien les línies d’actuació al període 2016-2019, apostant per una atenció a la infància més preventiva i amb més professionals així com també garantint que des dels ajuntaments i el consell es pugui fer una atenció bàsica”.
El nou contracte programa prioritza les accions que incideixen directament en els professionals dels Equips Bàsics d’Atenció Social els quals actuen de porta d’entrada al Sistema de serveis socials, degut a l’augment de la demanda de serveis socials i polítiques de benestar que hi ha hagut en els darrers temps.
Pel que fa a polítiques d’infància i adolescència, es concreten dues actuacions: el serveis que es presta des dels EAIA i la necessitat de potenciar serveis de prevenció. El Contracte Programa preveu l’enfortiment dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) amb l’increment del nombre de professionals d’atenció directa d’aquests serveis. Aquesta aposta per les polítiques en matèria d’infància i adolescència es tradueix en un increment dels professionals de l’EAIA del Vallès Occidental: amb la incorporació de 4 professionals el 2017 i un altre el 2018. Els proper anys també es vol donar un impuls als serveis d’intervenció socioeducativa com a element clau en l’atenció a la infància en risc, implantant un nou model d’intervenció.
Aquest contracte programa preveu també partides pressupostàries per a Ajuts d’urgències socials, Professionals dels equips bàsics, Referent comunitari, SAD dependència i SAD Social.
També es preveuen accions d’acollida, igualtat i cohesió per garantir la implementació de les mesures d’acollida i integració de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya, que preveu la llei sectorial.
En matèria de polítiques de joventut es financen les competències delegades als Consells Comarcals com la inspecció d’instal·lacions juvenils, el seguiment de les activitats d’educació en el lleure, oficines joves i serveis especialitzats d’emancipació i activitats o projectes adreçats a joves. Val a dir que al llarg del 2016 hi ha la intenció per part del Departament de consensuar amb les entitats municipalistes una reformulació dels programes de suport als ens locals en matèria de joventut.
La Llei 12/2007, d’11 d’octubre, de serveis socials, regula i ordena el sistema de serveis socials en base a les competències exclusives en aquesta matèria. I estableix que les comarques supleixin els municipis de menys de vint mil habitants en la titularitat de les competències pròpies dels serveis socials bàsics d’aquests municipis. correspon als ens locals supramunicipals promoure i gestionar els serveis, les prestacions i els recursos propis de l’atenció social especialitzada.