La disposició addicional, la 27 estableix que “de manera indefinida”, els ajuntaments i les seves empreses públiques no podran incorporar com a funcionaris ni com a personal laboral –ni tant sols com a interins o eventuals- els empleats i empleades de contractes i concessions privatitzades “quan els contractes (d’aquestes) s’extingeixin pel seu compliment, per resolució, inclòs el rescat, o si s’adopta el segrest o intervenció del servei”. Tampoc podran fer-ho a l’absorbir fundacions, consorcis i empreses públiques segons la versió inicial dels Pressupostos Generals de l’Estat.
El Consell comunicarà al Ministerio de Economia y Hacienda la disconformitat del Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental envers aquesta nova normativa i l’instarà a rectificar. A més, és seguirà treballant per tal d’aprofundir en el debat territorial al Vallès Occidental sobre el model de gestió dels serveis públics en la recerca de la seva màxima eficàcia i s’informarà al Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental sobre aquesta qüestió i sotmetre-la a debat.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha assegurat que “si hi ha una administració que ha fet els deures per reduir el dèficit públic són els ajuntaments i és gràcies a aquests que el dèficit públic no està desbocat. Ara amb aquesta Disposició s’utilitza l’excusa del dèficit i no ens permeten poder gestionar de la millor manera possible els serveis. No sabem si remunicipalitzar un servei és o no la millor solució però volem que els ajuntaments puguin decidir democràticament si volen internalitzar serveis o no”.
El vicepresident del Consell, Amadeu Aguado, ha afirmat que “aquesta disposició, amb l’excusa del control del dèficit, ataca l’autonomia municipal i es posen traves a processos que s’han iniciat a molts ajuntaments per prestar els serveis de la millor manera possible”. Aguado també ha explicat que “a la comarca vam iniciar, per indicacions del Consell d’alcaldes i alcaldesses, un debat sobre el model de gestió dels serveis públics a l’administració. En tot moment estem parlant de buscar la màxima eficiència dels serveis i dels recursos públics, la transparència en la despesa i sempre tenint en compte les condicions laborals dels treballadors i treballadores que estan prestant aquests serveis. Ara, amb el projecte de Llei dels Pressupostos de l’Estat veiem com des del govern central es vol tallar de soca arrel qualsevol possibilitat de millora o de canvi i de debat als ens locals”.
La moció aprovada apunta que “el fet que els ajuntaments no puguin incorporar com a treballadors públics el personal de les concessions dificulta molt aquest procés d’internalització de serveis que s’ha iniciat a molts ajuntaments de la comarca i suposa un obstacle molt difícil de superar, a banda que és un greu atemptat contra l’autonomia municipal”. També afirma que “els processos de remunicipalització de diferents serveis que han iniciat diferents ajuntaments de la comarca es poden trobar amb un nou escull si s’aproven els Pressupostos Generals de l’Estat tal com s’han presentat al projecte de Llei”.