Buscador per paraules clau
28 maig 2024

El Consell Comarcal presenta el treball conjunt per impulsar la concertació territorial i la indústria al Vallès Occidental

El Consell Comarcal ha reunit  dilluns els representants dels municipis de la comarca en l’àmbit de Promoció Econòmica i Ocupació per informar dels treballs desenvolupats en el projecte Impuls del nou model de Concertació Territorial al Vallès Occidental, amb la presentació dels principals resultats i productes, així com l’agenda compartida i horitzó 2030 per dissenyar una nova estratègia d’indústria. Tanmateix la reunió ha permès compartir el Pla de cooperació de la Xarxa de Governs Locals impulsat per la Diputació de Barcelona.

El dilluns 27 de maig s’ha celebrat una reunió de les regidories de promoció econòmica i ocupació dels 23 ajuntaments del Vallès Occidental. Aquesta trobada té per objectiu compartir i coordinar els esforços en l’àmbit comarcal complementant les polítiques que s’impulsen des dels municipis.

La reunió ha estat presidida pel President del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez. S’ha comptat amb la participació de la diputada de l’Àrea de Promoció econòmica de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor, així com també amb el vicepresident comarcal i conseller comarcal de Desenvolupament econòmic local, Xavier Garcés. També hi han assistit representants del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

El president comarcal, Ignasi Giménez, ha destacat el paper industrial de la comarca i fent una comparativa amb la província de Biscaia, ha remarcat la importància del sector. “Es destaca que ambdues regions mantenen una forta presència industrial. El Vallès Occidental, amb una població de 940.000 habitants, compta amb aproximadament 3.500 empreses industrials i una ocupació de 70.000 persones en aquest sector, representant el 7,45% de la seva població. Per la seva banda, la província de Biscaia, amb 1.130.000 habitants, té unes 4.000 empreses industrials i 85.000 persones treballant en la indústria, la qual cosa equival al 7,52% de la seva població. Aquestes dades reflecteixen una estructura econòmica similar en ambdós territoris, on la indústria continua sent un pilar fonamental, contribuint significativament al PIB regional i a l’ocupació”.

El Vallès Occidental ha estat la comarca que més subvencions ha rebut en la convocatòria del catàleg de serveis 2024 de la Diputació de Barcelona

La Diputada Eva Menor ha presentat el Pla de Cooperació Xarxa de Governs Locals 2024-27.

La Diputada ha presentat els recursos econòmics i tècnics que en els darrers anys la Diputació ha posat a l’abast dels ens locals de la província de Barcelona.

A partir de l’anàlisi dels reptes actuals i  la situació del mercat de treball i el teixit productiu, Eva Menor ha destacat el paper del món local en les polítiques de desenvolupament econòmic, i especialment la comarca del Vallès Occidental com la principal beneficiària dels recursos atorgats per la Diputació de Barcelona en el catàleg de serveis 2024.  Amb més de 9,4M d’euros, permetran a les diferents entitats locals de la comarca desenvolupar projectes d’ocupació, de foment de l’emprenedoria i de generació i consolidació de l’activitat econòmica, . La Diputada ha destacat el treball que es fa des del territori amb presentació de projectes de qualitat.

Impuls del treball concertat a la comarca per la descentralització de les polítiques actives d’ocupació

Durant la reunió s’han presentat els diferents treballs d’anàlisi i diagnosi de la situació socioeconòmica de la comarca, com a punt de partida per seguir treballant de forma concertada en el procediment de reconeixement de les estratègies de Concertació Territorial. Aquest nou model  ha de permetre descentralitzar la planificació i el finançament de les polítiques actives d’ocupació en diferents agrupacions supralocals de les quals s’ha presentat una primera proposta. El conseller Xavier Garcés ha explicat que “volem que sigui el nostre territori el que decideixi quines polítiques són prioritàries, garantint serveis municipals estables i de qualitat per a les persones i empreses”.

La sessió també ha permès plantejar el suport que es prestarà des del Consell Comarcal durant el proper any per a la definició i reconeixement d’aquestes agrupacions supralocals. El desenvolupament d’aquests treballs està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament locals i comptarà amb suport de la Diputació de Barcelona.

Una nova etapa de l’Estratègia d’Industria amb Horitzó 2030

Tal com apunten les dades del darrer Flaix Socioeconòmic de l’Observatori comarcal, la indústria és el segon sector d’activitat que més contribueix a l’economia comarcal: aporta el 25% del valor afegit brut i més de 83.000 llocs de treball. Les empreses industrials de la comarca van facturar 17.201 milions d’euros l’any 2021, reflectint la seva contribució substancial a l’economia local. Malgrat les fluctuacions econòmiques i l’impacte de la pandèmia, l’ocupació industrial ha superat el nivell previ a la crisi sanitària, amb un augment del 4,6% de llocs de treball respecte de 2019.

En l’àmbit industrial, Consell Comarcal ha iniciat el treball per definir una agenda compartida que permeti fer un salt qualitatiu i diferencial cap a l’horitzó 2030.Durant els propers mesos, amb la participació de totes les entitats, es definirà les bases d’aquest nou Pacte i els projectes tractors d’àmbit comarcal que han de posicionar a la comarca a partir de la seva singularitat.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail