Buscador per paraules clau
15 novembre 2023

El Consell Comarcal impulsa el treball conjunt per les Estratègies de concertació territorial i el Pacte per la Reindustrialització

El Consell Comarcal ha reunit aquest matí tots els representats dels municipis de la comarca en l’àmbit de Desenvolupament Econòmic i Ocupació per informar dels treballs desenvolupats en el projecte Impuls de les Estratègies de Concertació Territorial al Vallès Occidental, amb la presentació dels principals reptes identificats en la Diagnosi de la situació socioecònomica, la radiografia dels serveis ocupacionals i els elements claus i característiques bàsiques del nou model de concertació territorial.

El vicepresident primer del Consell Comarcal i conseller d’Impuls Econòmic i Treball, Xavier Garcés, ha donat la benvinguda als representants dels municipis que s’han reunit per primera vegada en aquest mandat una vegada constituïts els nous equips de governs a tots els ajuntament de la comarca, i els ha informat sobre les prioritats de l’àrea de desenvolupament econòmic del Consell comarcal amb l’impuls de les estratègies de Concertació territorial i amb la defensa del Vallès Industrial. Així mateix, Xavier Garcés, ha posat en valor els  treballs que es desenvolupen per facilitar informació i assentar les bases per tal que els responsables institucionals puguin valorar quines són les estratègies de concertació territorial que es poden desenvolupar en el territori.

Des de la comarca, i amb el treball conjunt dels municipis i dels agents socials i econòmics, s’està treballant una diagnosi socioeconòmica amb l’anàlisi de les principals dades demogràfiques del mercat de treball i del teixit empresarial. D’aquesta se’n  comencen a dibuixar 10 grans reptes socioeconòmics que posen el focus en  les persones, les empreses i la competitivitat del teixit empresarial.

Aquests deu reptes inicials són: la retenció i captació del talent, la cronificació dels col·lectius més vulnerables, el desafinament de la triple bretxa: digital, de coneixement i de capacitats; l’impuls de polítiques educatives més efectives per promoure la inserció laboral; la potencialitat dels serveis locals d’ocupació, la potencialitat d’un ecosistema empresarial cap a la competitivitat globals, el relleu generacionals i la manca de vocacions; la mobilitat, el model dels polígons d’activitat econòmica i la innovació en la gestió i tràmits administratius.

En paral·lel s’està realitzant una radiografia dels serveis ocupacionals que es presten en els 23 municipis, analitzant diferents fons de finançament com són els programes ocupacionals del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya de la Generalitat de Catalunya i els provinents de la Diputació de Barcelona. Aquesta radiografia permetrà conèixer quina ha estat la distribució dels recursos en el període 2015-2022 a nivell municipals, quins són les principals entitats executores amb l’entramat de més de 1.700 entitats del territori que executen polítiques de promoció econòmica, desenvolupament local, ocupació, comerç i turisme.

Tanmateix la sessió ha permès que per part del SOC,  Lluis Rodríguez, cap de l’Àrea d’Acords Territorials, pugui presentar els elements més importants del nou model de gestió  i aquells que es consideren crítics, com son la seguretat jurídica, la plurianualitat i el finançament i el reconeixement de les realitats existents i la diversitat territorial.

Finalment, Roger Pumares, gerent de serveis de promoció econòmica i ocupació de la Diputació de Barcelona, ha defensat les estratègies com un element clau de treball en els territoris i ha posat èmfasi en el treball conjunt dels seus agents per prioritzar i concretar les accions amb major impacte. També ha informat que properament s’aprovarà el nou catàleg 2024, que permetrà donar continuïtat als diferents programes que porta a terme la Diputació.

La sessió s’ha tancat amb la presentació de l’acord aprovat pel grup impulsor del Pacte per la reindustrialització del Vallès Occidental per definir una estratègia que tingui molt present l’ADN industrial del nostre territori, i la definició d’un programa operatiu pel període 2024-2027, a partir del treball de concertació públic-privat que es porta desenvolupant en el territori des de fa dècades.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail