Buscador per paraules clau
29 setembre 2017

El Consell Comarcal i la Fundació Probitas ultimen un projecte socieducatiu per garantir l’alimentació als alumnes de Secundària del Vallès Occidental

La suficiència alimentària de l’alumnat d’Educació Secundària és una de les prioritats del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Actualment, molts nens i nenes que fins a sisè de Primària reben una beca de menjador per poder dinar a l’escola, es queden sense aquest ajut quan fan el pas a la Secundària. Arribar a l’ESO significa per a més de 800 nens i nenes de la comarca deixar de rebre una beca de menjador. És per això que des del Consell Comarcal i la Fundació Probitas, organització privada sense ànim de lucre amb l’objectiu de contribuir a assegurar la nutrició dels menors amb risc d’exclusió social, es treballa per poder fer realitat un projecte socioeducatiu i de reforç de l’alimentació per poder oferir un àpat saludable diari als nens i nenes que van a l’institut. Aquesta setmana s’ha celebrat una reunió entre aquests dos ens i una desena d’ajuntaments de la comarca per seguir perfilant el projecte.

Actualment, 12 de cada 100 alumnes d’Educació infantil i de primària reben una beca de menjador. Aquesta taxa d’incidència de més del 12% baixa fins al 0’8% a la secundària. En aquest cas, menys d’un alumne de cada 100 rep una beca de menjador. Una altra dada rellevant és que només un 2’8% de totes les beques que s’atorguen a la comarca són per a alumnes de Secundària i això fa que molts nens i nenes es quedin sense ajut al fer el pas a la Secundària.

El curs 2016-2017, un total de 919 alumnes de 6è d’escoles públiques comptaven amb una beca menjador. En canvi, a l’inciar 1r d’ESO, només 90 alumnes d’instituts públics tenen un ajut.  

Curs 16/17: alumnes de 6è amb ajuts – 1014 (919 alumnes d’escoles públiques + 95 d’escoles concertades)

Curs 17/18: alumnes de 1r ESO amb ajuts – 204 (  90 alumnes d’instituts públics + 113 d’instituts concertats)

En arribar a l’institut, els joves que gaudien d’una beca a la primària perden la possibilitat de sol·licitar una beca pel menjador escolar a l’institut a causa de la  per la manca de servei de menjador a la majoria d’instituts públics. Aquests menors amb una alta vulnerabilitat social i familiar, no tenen cobertes les necessitats d’alimentació, atès que sovint el menjar de l’escola sol ser l’únic àpat nutritiu i complert al dia.  La majoria d’instituts de la comarca no disposen de servei de menjador propi i només 11 dels 65 centres públics tenen la possibilitat d’accedir a la convocatòria d’ajuts de menjador sota el criteris del Departament d’Ensenyament.

Des del Consell Comarcal es treballa amb la Fundació Probitas per arribar a oferir opcions per l’alumnat de secundària de la comarca. Aquesta voluntat és compartida amb la Fundació Probitas que ja disposa d’un programa socioeducatiu integral i de reforç a l’alimentació  que desplega a  9 instituts i 7 municipis de Catalunya  per als i les alumnes de secundària, el programa “RAI-ESO Dinem Junts!” L’objectiu es oferir un àpat nutritiu al dia a aquests joves en un espai de protecció, i realitzar activitats socioeducatives, esportives i de reforç escolar. Entre les línies estratègiques de la Fundació Probitas es destaca “la de donar suport a altres entitats que comparteixin els nostres objectius i valors”, és per això que es vol establir un conveni de col·laboració amb aquesta entitat per tal de dur a terme aquest projecte conjuntament.

El Consell Comarcal vol establir un marc de col·laboració amb la Fundació Probitas per garantir la implementació amb la màxima empenta a nivell comarcal, garantint la possibilitat d’accés arreu de la nostra comarca. Per la Fundació Probitas també seria el primer projecte d’abast o impacte comarcal.

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail