Buscador per paraules clau
07 octubre 2021

El Consell Comarcal i Cecot signen un conveni per a la promoció de la transició energètica a les empreses

En el marc de l’aposta per la transició energètica i dels diferents projectes que es porten a terme des de l’Agència d’Energia del Vallès Occidental, el Consell Comarcal i la Cecot promouran conjuntament la transició energètica a les empreses de la comarca. Amb tot, es vol afavorir el desenvolupament sostenible del sector empresarial, la descarbonització de l’economia del Vallès Occidental i la millora de la competitivitat de les empreses.

El president del Consell Comarcal , Ignasi Giménez i  el president de la patronal Cecot, Antoni Abad, acompanyats pel conseller de Territori Carles Rodríguez i el director de l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot, Josep Casas, han signat avui un conveni de col·laboració entre les dues institucions. L’acord, que s’emmarca en el projecte Vallès Solar es fonamenta en la necessitat d’accelerar els processos de transició energètica entre les PIMES i en l’establiment d’aliances per cooperar en el disseny i planificació de ciutats i comunitats més sostenibles.

El president comarcal ha explicat que “des del Consell ja hem iniciat diferents línies de treball per afavorir la transició energètica a les empreses amb la voluntat de reduir la petjada climàtica i per poder impulsar canvis en el teixit econòmic. En el marc de la convocatòria Next Generation estem treballant diferents projectes, com per exemple l’impuls de l’ús de la biomassa com a energia renovable i de proximitat a les empreses de la comarca.” “Ara, aquest acord amb Cecot ens alia amb una entitat empresarial que té el contacte directe amb el teixit de la comarca i amb qui podrem treballar de la mà en aquest objectiu”.

L’acord entre el Consell i la Cecot preveu la difusió de la necessitat d’afrontar la transició energètica mitjançant diferents activitats destinades teixit empresarial de la comarca. L’objectiu és que aquestes empreses millorin la seva eficiència energètica, apostin per l’autoconsum elèctric i s’incorporin als mercats locals energètics o a les iniciatives de caire col·laboratiu que vagin en aquesta direcció.

Un altre dels propòsits destacats del conveni és analitzar, revisar i adaptar de forma consensuada les ordenances i tràmits municipals per facilitar les llicències d’instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en cobertes industrials, torres de càrrega per a vehicles elèctrics, marquesines fotovoltaiques, així com altres infraestructures que promoguin la sostenibilitat energètica de les empreses.

Alhora, l’acord ha de permetre definir i promoure conjuntament l’aplicació de bonificacions fiscals que estimulin les empreses del municipi a instal·lar cobertes fotovoltaiques per a l’autoconsum d’energia elèctrica.

A més, es vol treballar en la col·laboració pública i privada per al disseny i la creació de comunitats energètiques empresarials que permetin a les empreses generar, consumir, emmagatzemar i compartir l’energia renovable, de manera que es creï una activitat econòmica energèticament eficient. “D’aquesta manera, treballant en xarxa amb entitats, administracions i organitzacions empresarials al territori, podem donar més cobertura al teixit productiu i sumar esforços en l’eix de la generació i consum d’energia neta al Vallès”, explica Antoni Abad, president de la Cecot.

Vallès Solar vol promoure en els propers anys la instal·lació d’1M de m2 de plaques fotovoltaiques en cobertes d’empreses, naus i magatzems a tot el Vallès amb una inversió estimada de prop de 100M d’euros, assolint una reducció anual de 35.000 tones d’emissions de CO2 i una potència de 72 MW també amb caràcter anual. Es tracta d’un projecte a mig i llarg termini amb l’horitzó posat en l’agenda 2030 de les Nacions Unides.

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail