El vicepresident del Consell Comarcal i conseller de l’Àrea de Territori i Transició Ecològica, Carles Rodríguez, va indicar que, tot i la pressió de la Covid-19, “no podem perdre de vista la problemàtica global provocada pel canvi climàtic, que té un impacte elevat en la salut de les persones i en les condicions de vida presents i futures”. Segons el conseller, “les administracions locals són les que tenen major capacitat per crear tendències que tinguin un impacte rellevant en el consum i en els hàbits de comportament, a través de l’acció de govern des de les diferents àrees: l’educació, la cultura, l’urbanisme i la gestió d’infraestructures, el suport al comerç o la compra pública”.
El conseller va presentar el programa “Construir Ciutats Circulars en temps de la Covid-19” que posa en marxa el Consell Comarcal, lligat a l’estratègia comarcal i a l’agenda 2030 i la consecució dels ODS. Aquest programa es portarà a terme fins al mes de març de 2021. El projecte té una doble línia d’acció, a nivell local i a nivell comarcal. A nivell local, es proposa actuar en 10 municipis menors de 50.000hab. que seran determinats properament, oferint un paquet de serveis per engegar la construcció de ciutats circulars. En aquests municipis es dissenyaran plans de treball a mida, s’oferiran tallers per identificar els actors locals i poder identificar oportunitats per a projectes compartits. Es complementarà amb una borsa d’hores de mentoring per acompanyar el procés i un espai d’intercanvi d’experiències. Per tractar el tema a nivell comarcal, es crearà un grup de treball sobre Ciutats Circulars, que permetrà treballar el tema amb municipis de tota mida i amb la participació d’agents socials i econòmics. Aquest grup podrà fer el seguiment de resultats de l’experiència pilot en municipis i es tancarà el projecte amb una jornada final de presentació de conclusions, debat i línies de futur.
També va participar a la jornada el diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona i president de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la sostenibilitat, que va ressaltar el suport de la Diputació a les accions de transició cap a una economia més circular i sostenible. La ponència de la sessió “El Pacte Verd Europeu i les Ciutats Circulars com a instruments de transformació” va ser a càrrec de Kaitlyn Dietz, consultora de projecte en ICLEI Local Governments for Sustainability, una xarxa de més de 1.750 governs locals i regionals, de més de 100 països, compromesos amb el desenvolupament urbà sostenible.
Dietz va posar especial èmfasis en explicar què és una Ciutat Circular: una ciutat on els principis circulars s’apliquen en totes les funcions de la ciutat, que genera i reté valor (amb mètodes innovadors de disseny i producció, models de negoci basats en serveis i un comportament de consum que prioritza el manteniment del valor i la utilitat dels bens); que manté els fluxos tancats (productes i materials es mantenen en ús i es minimitza el malbaratament) i que és habitable (de baixes emissions, sistemes naturals regeneradors i condicions pel benestar humà). Va ressaltar que es preveu que l’any 2050 visquin dos terços de la humanitat a les ciutats. I va indicar que actualment s’hi consumeixen més del 75% dels recursos naturals produint més del 50% dels residus mundials i s’hi emeten entre el 60-80% dels gasos d’efecte hivernacle. Dietz va fer una menció especial a la necessitat d’actuar en temps de la Covid-19, tenint en compte alhora la recessió que arribarà posteriorment i la gran onada dels efectes del canvi climàtic que s’anirà apropant cada vegada més.