El president del Consell Comarca, explica que “és el nostre deure com a administració preservar i enfortir el llegat agrícola, el paisatge. I ho fem en un moment on ens trobem en un seriós problema d’emergència climàtica. On el consum de producte de proximitat i sostenible ja no és una opció, és una necessitat. I això, nomes serà possible, si hem sabut preservar i enfortir els nostres agricultors, ramaders i elaboradors”. “Som un territori industrial, és evident, però també som un territori on la natura hi té molt pes. Tenim espais naturals, tenim espais agraris. I el més important, tenim bons productors i elaboradors”.
El Consell Comarcal ha publicat recentment una memòria que aplega informació sobre el patrimoni agrícola de la comarca. La publicació “Memòria agrícola i prospecció de varietats locals del Vallès Occidental” vol ser un primer pas en la tasca de recuperació de la memòria i del patrimoni agrícola de la comarca i posar en valor la identitat vallesana. Podeu consultar la memòria aquí.
Setmana dels espigalls de la Col Brotonera
Es tracta d’una iniciativa de les Fundacions Sant Galderic i Miquel Agustí, que compta amb la col·laboració del Gremi d’Hostaleria de Terrassa i comarca, Mercat de la Independència, INS Cavall Bernat- Escola d’Hoteleria i Turisme del Vallès i Terrassa Gastronòmica. Compta amb el suport del programa Part a Taula de la Diputació de Barcelona i Consell Comarcal del Vallès Occidental/Xarxa de Productes de la Terra.
Durant aquesta setmana els restaurants adherits a Terrassa Gastronòmica ofereixen algun plat cuinat amb espigalls de col brotonera i/o productes de temporada
Relació de restaurants i més informació a: www.tastal.cat
La col brotonera
La col és una de les espècies cultivades més fascinants que existeixen i que ha originat més formes cultivades. La col de cabdell, la col paperina, la col arrissada, la col geganta o farratgera, el bròquil, la coliflor, la col de Brussel·les, la col llombarda… totes pertanyen a la mateixa espècie (Brassica oleracea).
Entre aquesta diversitat de formes i aprofitaments (que van de les fulles fins a la inflorescència, passant pels borrons laterals) n’hi ha una que tenia una forta tradició històrica de consum a certes comarques catalanes. Ens referim a la col de brot o Col Brotonera. Al Vallès Occidental es conrea a Terrassa, Ullastrell, Sabadell, Rubí i i Castellbisbal, en un total de 13 explotacions agrícoles.
Aquesta col tendeix a ramificar-se i se n’aprofiten les tiges tendres (els brotons) i les inflorescències immadures (els espigalls). Cal tenir en compte, però, que els brotons i els espigalls també es poden obtenir d’altres varietats de col, cosa que multiplica la seva diversitat.
La Col Brotonera, tot i la seva textura i sabor delicats, es va deixar de cultivar, com tantes altres varietats tradicionals, degut a l’aparició de noves varietats millorades i més productives i només la conserven alguns agricultors gairebé per autoconsum o comercialització en petits mercats locals.
La Fundació Terrassenca Sant Galderic i la Fundació Miquel Agustí s’han fixat en aquest producte singular i inicien un projecte per recuperar el seu cultiu a partir d’un rigorós procés de selecció i millora de les varietats conservades que li retorni el seu esplendor oblidat.