Durant tot el 2016 el Consell Comarcal gestionarà sis projectes diferents als quals podran participar un total de 150 joves de 17 municipis: Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Gallifa, Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Ripollet, Sant Cugat del Vallès, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.
El Consell Comarcal fa, d’aquesta manera, “una aposta decidida per estar al costat dels ajuntaments per fer un pas endavant per incidir en l’atur juvenil. Estem posant eines i mecanismes per tal que els joves de la comarca puguin accedir a espais de formació, a espais de coneixement i fins i tot, puguin conèixer el món laboral i treballar”, explica el conseller comarcal, Joan Carles Paredes, president de la Comissió Informativa de Promoció Econòmica i Ocupació.
Així mateix, assegura que “els projectes que es realitzen des del Consell Comarcal, amb la implicació i participació dels municipis, es dirigeixen a joves amb perfils diferents i amb situacions diferents. Volem ser al costat d’aquells i aquelles joves que volen aprendre un ofici, dels qui no tenen formació, dels qui són emprenedors, dels qui tenen una titulació superior però no han pogut entrar al món laboral, dels qui tenen idees i no saben com poder portar-les a terme”.
Requisits de les persones participants
Per poder participar, els i les joves han d’estar inscrits a l’Oficina de Treball com a demandant d’ocupació no ocupat. També han d’estar inscrits al Pla de Garantia Juvenil: tenir entre 16 i 29 anys, no haver treballat en els darrers 30 dies i no estar rebent formació actualment. A banda, les persones participants han de disposar de permís de residència i treball, han de poder desplaçar-se, bona comprensió del català i el castellà i coneixements d’informàtica a nivell d’usuari.
El Vallès Occidental forma part de la Xarxa d’impulsors del Pla de Garantia Juvenil donant cobertura als 17 municipis citats. Els joves reben assessorament i informació a les Oficines Joves de Sabadell i Terrassa i també es compta amb un servei itinerant als diferents municipis amb cita prèvia. A banda, els 5 municipis restants, compten amb un impulsor local (Terrassa, Sabadell, Rubí, Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat del Vallès). A través d’aquesta xarxa d’impulsors es seleccionaran les persones participants a cada projecte.
Projectes i actuacions
Joves per l’Ocupació
El projecte Joves per l’Ocupació formarà a 80 joves d’entre 16 i 24 anys en cinc especialitats diferents: Operacions auxiliars d’elaboració a la indústria alimentaria, Auxiliar de gestió logística i administrativa, Comerç i desenvolupament d’aplicacions mòbils, Auxiliar de preparació física i esportiva i Operacions auxiliars de càtering i cuina de col·lectivitats. Rebran formació i acompanyament al llarg del tot el programa. Compta amb un pressupost de 314.775 euros.
Fem ocupació per a joves
Hi participaran 20 persones entre 18 i 29 anys amb l’objectiu d’inserir-se laboralment. Es tracta d’una experiència professional d’un mínim de 6 mesos que es complementa amb formació i acompanyament personalitzat. Compta amb un pressupost de 88.000 euros. Els joves han de tenir ESO, Batxillerat i/o Cursos de formació de Grau Mitjà.
Programa Integral
Es tracta d’un programa d’àmbit comarcal que atendrà a 95 joves de la comarca, 20 dels quals seran acompanyats pel Consell Comarcal. Amb un pressupost total de 473.911’36 euros, té com a objectiu la inserció laboral o el retorn del jovent al sistema educatiu. En aquest Programa Integral hi participen 5 municipis que ofereixen especialitats diferents:
Emprenedoria jove per promoure la salut i la qualitat de vida
Acció adreçada a 20 joves de la comarca amb qualificació professional o superior i/o experiència professional. L’objectiu d’aquesta actuació és impulsar projectes de joves emprenedors i emprenedores per promoure la salut i la qualitat de vida a través de l’aplicació de la tecnologia i la innovació. Aquest projecte es porta a terme amb l’Ajuntament de Terrassa i l’EUNCET Business School de Terrassa. Compta amb un pressupost de 75.000€
Aquest projecte es complementa amb les activitats més estables d’impuls a joves emprenedors del Vallès Occidental, que té per objectiu donar suport a la generació d’idees i desenvolupament de projectes d’autoocupació amb una especial èmfasis en projectes d’economia verda, economia social i economia col.laborativa. Es realitzaran seminaris i tallers i l’assessorament i acompanyament per fomentar iniciatives emprenedores.. El projecte es desenvolupa en el marc del Centre Local de Serveis a les empreses d’àmbit comarcal.