El Consell Comarcal està treballant amb un total de 12 programes que permeten la inserció laboral de persones en situació d’atur, la col·laboració entre empreses i el desenvolupament de projectes d’àmbit territorial. Aquests projectes s’estan executant en diferents municipis de la comarca amb subvencions del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, cofinançades també pel Fons Social Europeu, el municipis de la comarca i el propi Consell comarcal.
Millorar l’ocupació de les persones joves
Tres dels programes estan orientats a millorar l’ocupació de les persones joves. És el cas de la Xarxa d’Impulsors de Garantia Juvenil, que compta amb una subvenció de 19.546,67 euros per la contractació d’una tècnica itinerant que treballa l’orientació professional i el coneixement de recursos ocupacionals amb joves de 16 a 29 anys que no estudien ni treballen. El programa de contractació en pràctiques joves de Garantia Juvenil ha permès la contractació el passat mes de novembre per part de l’ens comarcal durant un període de 6 mesos de 12 joves en pràctiques amb el suport d’una subvenció de 132.000 euros. I el programa Fem Ocupació per a joves que compta amb una subvenció de 176.000 euros per a la formació a mida i l’acompanyament durant la inserció laboral en empreses de 40 joves de la comarca d’entre 18 i 29 anys en situació d’atur i amb nivells formatius equivalents a l’ESO, CFGM, i batxillerat. Aquest programa s’inicia al mes de febrer i s’allarga fins el maig de 2019.
Per lluitar contra l’atur de llarga durada
Diversos programes es dirigeixen a les persones en situació d’atur de llarga durada, un col·lectiu que en la mesura que perllonga aquesta situació pot incrementar les dificultats d’inserció laboral i el risc d’exclusió social. Entre aquests destaquen els que tenen per objectiu fomentar la cohesió social i la millora de l’ocupabilitat de les persones ateses a partir de la contractació laboral. Aquest és el cas del programa Treball i Formació i del programa 30.
El programa Treball i Formació ha rebut una subvenció de 836.215,50 euros, que ha permès al Consell Comarcal contractar i formar 52 persones (amb durades de 6 o 12 mesos), entre les quals n’hi ha 10 que són beneficiàries de la Renda Mínima d’Inserció i 10 dones en situació de vulnerabilitat social. Compta amb el suport tècnic de 2 coordinadores que gestionen el projecte i acompanyen el procés d’adaptació als llocs de treball, que es situen entre el propi Consell Comarcal, el Consorci de Residus i 11 municipis de la comarca. També es preveu incorporar durant el mes de febrer 12 persones que treballaran per període d’un any en el marc del programa ”Enfeinat”, que disposa d’una subvenció de 414.401,73 euros.
Per la seva banda, el programa 30, vol treballar la formació a mida i l’acompanyament durant la inserció laboral en empreses i està destinat a persones majors de 30 anys de cinc municipis de la comarca. Aquestes persones treballaran entre 6 i 9 mesos.
Nous programes per la millora de l’ocupabilitat
Aquest any també s’inicien dos programes nous per la millora de l’ocupabilitat a través de l’orientació professional i el treball de competències clau que requereix el mercat de treball: l’Ubica’t i el programa d’Innovadors i experimentals.
L’Ubica’t treballa de forma intensiva amb 146 persones de 8 municipis del Vallès Occidental en situació de vulnerabilitat social i en recerca de feina. La subvenció és de 64.940,80 euros i compta també amb el cofinançament de la Diputació de Barcelona.
I de forma més experimental, complementant l’ocupació i la dinamització empresarial, en el marc de la mesura del foment de l’ocupació del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental, el passat mes de gener es va iniciar el programa d’Innovadors i experimentals “Experiències pilot Experiències pilot d’innovació i sostenibilitat per l’ocupació en la indústria (tèxtil) des d’una perspectiva de gènere”. Es dirigeix a 15 dones en recerca de feina en el sector tèxtil, per facilitar-ne la seva inserció laboral i a empreses del sector que estiguin en procés de transformació cap a uns indústria més tecnològica i més sostenible. Compta amb una subvenció de 71.174 euros i el cofinançament de la Diputació de Barcelona.
Projectes per la dinamització social i econòmica
Un dels projectes de dinamització territorial que actualment s’està portant a terme és l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, que té com a finalitat promoure espais de trobada, coneixement i treball que permetin enfortir l’economia social cooperativa i afavorir la creació d’empreses en aquest àmbit. L’entitat coordinadora del projecte és l’Ajuntament de Sabadell i compta amb diverses entitats participants entre elles el Consell Comarcal.
El programa Agents Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) afavoreix la dinamització social i econòmica de la comarca amb l’objectiu de crear, mantenir i diversificar l’activitat econòmica generadora d’ocupació. Compta amb una subvenció de 162.273,30 euros que ha permès el desenvolupament de diverses actuacions de dinamització social i econòmica de la comarca en els àmbits de l’economia circular, la reindustrialització, la cohesió social i igualtat d’oportunitats i la dinamització de nous models territorials.
En l’àmbit socioeconòmic, el programa de Suport per la Planificació Estratègica (PDL) dóna suport a la realització de projectes de diagnosi i planificació que tenen per objectiu generar activitat econòmica i la creació i manteniment d’ocupació. Contempla, per a l’any 2018, la creació d’una plataforma col·laborativa de coneixement i assessorament en economia circular i la promoció de la innovació i responsabilitat social a les entitats públiques i d’economia social. La subvenció atorgada és de 33.500 euros i compta amb el cofinançament de la Diputació de Barcelona.