Buscador per paraules clau
21 octubre 2024

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ofereix diferents capacitacions tècniques i tallers sobre la prevenció dels usos problemàtics de pantalles per a la millora del benestar emocional juvenil de la comarca

El Vallès Occidental compta amb el primer Pla Comarcal de prevenció i atenció a les conductes addictives 2023-26. Aquest Pla vol reforçar els ens locals de la comarca en la seva tasca de promoció de la salut i prevenció de conductes de risc relacionades amb l’ús de drogues i pantalles, tot fomentant estratègies per reduir els factors de risc de l’inici d’aquesta tipologia de conductes, així com potenciar els factors protectors.

El Consell Comarcal va impulsar el 2023 l’enquesta participativa “Jove digues la teva sobre benestar emocional!(2023) amb l’objectiu de millorar el benestar emocional juvenil i la prevenció de conductes de risc. En l’enquesta, un 38,1% de les persones adolescents de la comarca participants, van expressar haver fet un ús excessiu de lestecnologies en els darrers sis mesos.  Davant aquesta resposta i en el marc del Pla comarcal de prevenció i atenció a les conductes addictives del Vallès Occidental per a prevenir els usos problemàtics de pantalles i fomentar un ús segur i responsable, des del Consell Comarcal del Vallès Occidental s’estan impulsant diferents accions.

Els dies 11 i 18 d’octubre el Consell comarcal ha organitzat, amb el suport de Diputació de Barcelona, una capacitació tècnica per a professionals municipals sobre usos problemàtics de pantalles. En aquesta, han participat una quinzena de professionals de la comarca que treballen amb joves: personal tècnic i dinamitzador de Joventut i cossos de seguretat que fan tallers de prevenció als centres educatius. Durant les sessions s’han ofert eines per a detectar l’ús problemàtic i l’addicció a les pantalles, així com a identificar algunes diferències marcades pel gènere i serveis on derivar.

A més de la capacitació tècnica, el 15 d’octubre va tenir lloc a Vacarisses un taller per a famílies sobre els usos, oportunitats i riscos de les pantalles i entorns virtuals en la infància i l’adolescència, dins l’oferta de tallers Com acompanyem des de casa?. En aquest taller van participar 21 famílies que van poder obtenir eines i resoldre dubtes sobre els usos de les xarxes socials, els videojocs, com i quan introduir el mòbil, etc.

Així mateix, durant aquest curs escolar es segueixen oferint tallers per a infants i adolescents sobre usos de les TRIC, habilitats socials i pressió de grup, interaccions, ciberviolències i conflictes a través de les pantalles. Els centres educatius dels municipis menors de 20.000 habitants han sol·licitat més tallers d’aquest àmbit que el curs passat, a través de la Guia d’Activitats Educatives del Consell Comarcal.

Addicionalment, al llarg de l’any s’ha treballat en un Protocol comunitari d’abordatge dels consums problemàtics de substàncies i pantalles per als municipis menors de 20.000 habitants de la comarca. Des del Servei Connectem de salut i suport emocional es realitzen atencions individuals sobre aquests temes.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail