Buscador per paraules clau
10 octubre 2024

El Consell Comarcal del Vallès Occidental incorpora nous recursos per abordar la millora de la salut mental a la comarca

El Consell Comarcal se suma a la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental, una diada per a conscienciar sobre els problemes de  salut mental així com per a reivindicar polítiques públiques i recursos de benestar emocional que contribueixin a afavorir la salut mental de les persones. El Consell Comarcal prioritza les actuacions de suport emocional i proporciona diferents serveis de benestar emocional a la ciutadania de la comarca, entre els quals s’incorporen novetats com ara el grup de treball Salut i benestar emocional i el Mapa de recursos en Salut i oci juvenil.

Altrament, els dies 11 i 18 d’octubre el Consell comarcal organitza, amb el suport de Diputació de Barcelona, una capacitació tècnica per a professionals municipals sobre usos problemàtics de pantalles.

Actualment, segons els resultats de la darrera onada de l’Enquesta de Salut de Catalunya de l’any 2023  i dels Indicadors de Benestar i Progrés Social de l’Idescat, a Catalunya, el26,8% de la població adulta té problemes de depressió o ansietat mentre que en el cas dels joves de 15 anys i més, 1 de cada 5 d’ells (22,1%) tenen malestar emocional, i a més, les dones tenen el percentatge de malestar emocional més alt que els homes (26,7% vers 17,2%). 

Mapa de recursos en Salut i oci juvenil (<20.000 hab.)

Ja es pot consultar a la pàgina web del Consell Comarcal del Vallès Occidental el mapa de recursos en salut i oci juvenil per a municipis de menys de 20.000 habitants (excepte Badia).

Una eina pensada perquè els professionals del sector i la ciutadania puguin conèixer els diferents recursos i actius en salut. S’han inclòs: espais joves, grups i associacions juvenils; recursos d’assessorament (Connectem, Salut i Escola, també SAI LGBTI+ i SIAD); recursos públics de Salut Mental (CSMIJ i CAS), associacions de Salut Mental i addiccions; altres col·lectius o entitats del teixit comunitari (on el jovent també pot participar).

Nou grup de treball Salut i benestar emocional

S’ha obert el període d’inscripcions per a participar en el nou Grup de treball “Salut i benestar emocional” constituït per professionals de Salut, Joventut i Referents de Benestar Emocional Comunitari dels CAPs de la comarca. El grup de treball impulsarà una exposició itinerant amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la salut i el benestar emocional, prevenir de les conductes de risc com les addiccions, així com per a reduir l’estigma en salut mental i oferir eines per al benestar emocional. Es poden fer les INSCRIPCIONS en aquest enllaç.

Aquesta actuació,  dona resposta a l’opinió expressada pels joves de la comarca en l’enquesta “Jove digues la teva sobre benestar emocional!” reconeguda per la Fundació Carles Pi i Sunyer i la Federació de Municipis de Catalunya com a bona pràctica. L’enquesta, va ser impulsada com a eina de participació per a establir prioritats en les actuacions per la millora del benestar emocional juvenil i la prevenció de conductes de risc. Arran de l’enquesta, l’Observatori comarcal va elaborar l’informe “Benestar emocional: donem veu a les persones joves”.

Servei Connectem

Des del 2022 el Consell Comarcal del Vallès Occidental ofereix el Servei Connectem de salut i benestar emocional als municipis menors de 20.000 habitants de la comarca. El Servei Connectem ofereix assessorament en salut i suport emocional, de manera confidencial i gratuïta a adolescents, joves i puntualment a famílies o professionals que treballen amb joves. En el marc d’aquesta iniciativa també es realitzen tallers per a adolescents i joves (que s’inclouen en el catàleg de la Guia d’Activitats Educatives), tallers per a famílies sota el nom “Com acompanyem des de casa?”, formacions a professionals i altres accions de sensibilització comunitària. El projecte és finançat per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

El programa “Escolta Jove” reforça els serveis locals de joventut dels municipis més petits

El programa ‘Escolta Jove’, de la mà de Diputació de Barcelona, posa a disposició dels municipis de menys de 5.000 habitants de la comarca un professional compartit per reforçar els serveis locals de joventut. Aquest programa compleix funcions informatives, orientatives i d’acompanyament de les persones joves i les seves famílies, mitjançant accions d’acompanyament emocional i tallers amb sessions de benestar entre altres.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail