Actualment s’ofereixen els tallers d’estalvi energètic a la llar en format on-line, que inclouen formació en drets energètics, optimització tarifària dels contractes amb les companyies energètiques i mesures de millora de l’eficiència energètica a la llar. Enguany es realitzen a 12 municipis de menys de 30.000 habitants del Vallès Occidental. Fins ara hi ha participat 120 persones. Els tallers es poden veure en diferit al canal de You Tube del Consell Comarcal.
També es fan sessions d’atenció individual en estalvi energètic a la llar amb l’objectiu de reduir les desigualtats d’accés a subministres energètics. Les sessions aborden cas per cas l’assessorament sobre els drets energètics, l’optimització tarifària dels contractes amb les companyies energètiques i les mesures de millora de l’eficiència energètica a la llar. Aquest any s’adrecen a la població de 12 municipis de menys de 30.000 habitants del Vallès Occidental. També s’atén la població de Badia del Vallès, Castellar del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda. A dia d’avui 68 persones han rebut assessorament individualitzat o tenen programada una sessió per als propers dies. Per demanar hora cal enviar un correu electrònic a ccvoc.benestar@ccvoc.cat amb el nom, municipi i telèfon de contacte.
Pel que fa els tallers virtuals d’estalvi energètic dirigits als comerços i PIME, pretenen informar sobre les tarifes més adients del mercat elèctric segons les necessitats de cada negoci, així com assessorar sobre mesures d’eficiència energètica per reduir l’import de la factura elèctrica.
Aquest servei es presta amb un equip de 4 persones contractades en un projecte subvencionat pe Servei d’Ocupació de Catalunya i pel Servicio Público de Empleo Estatal-Ministerio de Trabajo y Seguridad Social en el marc del Programa ENFEINA’T, regulat per l’ordre TSF/150/2018 de 3 de setembre.
Aposta per l’estalvi energètic a la seu comarcal
Les actuacions realitzades els darrers anys a la seu comarcal han permès aconseguir un estalvi energètic que s’ha pogut traduir en una disminució de la potència elèctrica contractada i, per tant, la disminució de l’import fix que es paga a la companyia elèctrica. Gràcies a les actuacions realitzades i la baixada de la potència contractada es preveu un estalvi econòmic de prop de 5.000 euros anuals.
El setembre de 2019 el Consell Comarcal va posar en marxa una instal·lació fotovoltaica a la seva seu que permet una cobertura del 20% del consum total d’energia de cada edifici. Aquesta instal·lació forma part d’un paquet d’actuacions de millora de l’eficiència energètica dels edificis comarcals per reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. D’aquesta manera, el Consell treballa en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), per la lluita contra el canvi climàtic i per la millora de la qualitat de l’aire.
Concretament els dos camps fotovoltaics de 20kWp i 10kWp aproximadament, han aconseguit produir durant aquest primer any uns 40.000 kWh/any d’electricitat provinents dels panells, amb una reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. I per tant s’han estalviat unes 13 tCO2/any, i un estalvi econòmic d’uns 3.000€/any exclusivament al terme d’energia consumida, sense contar impostos i altres termes.